Rentespøkelset vil henge over lønnsoppgjøret

Fra LOs representantskap tirsdag legger rammene for vårens lønnsoppgjør til Reidar Webster har meklet fram sitt siste forslag en gang i mai, vil rentespøkelset henge over forhandlerne som en mare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I sine første forpostfektninger med regjeringen hentet LO-sjefen torsdag fram erfaringene fra 1986 da lockout felte arbeidsgivernes leder og regjeringen Willoch gikk av.

Det er liten grunn til å tro at han vil gjenta denne typen trusler når Bondevik nå har lovet å la både AFP-ordningen og lønnsoppgjøret være i fred.

Forrige gang

Derimot vil nok Yngve Hågensen vite å trekke fram oppgjøret i 1998 da han selv ble stående på sidelinjen etter et uventet grasrotopprør i Fellesforbundet. Med forbundsvise forhandlinger røk både solidaritetsalternativet og moderasjonslinja i 1998. Begge var Yngve Hågensens merkevarer.

Når LO-sjefen en gang på våren trolig sender ut et relativt moderat oppgjør til uravstemning, vil begivenhetene høsten 1998 være medlemmenes viktigste argument for å stemme ja. Samtidig vil det ikke mangle røster som hevder at den økonomiske situasjonen i dag er en helt annen enn den gang.

Hva skjedde så i 1998, året da «alt gikk galt». Var det egentlig lønnsoppgjøret som påførte Ola Nordmann sju renteøkninger i løpet av 5 måneder?

Alt gikk galt

I ettertid er de fleste enige om at lønnsoppgjøret i hvert fall ikke bidro til å dempe rentenivået, men en rekke andre faktorer spilte en like stor rolle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer