Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rentetoppen er trolig nådd

Sentralbanksjef Svein Gjedrem setter opp renta for å tappe deg for kjøpekraft - og klarer det. Årets fire rentehopp koster norske husholdninger 11,5 milliarder i økte årlige renteutgifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trøsten får være at gårsdagens økning på 0,25 prosentpoeng kan være den siste på en stund. Gjedrem sier nå at det er like sannsynlig at neste renteendring blir en reduksjon som en økning.

Stor betydning

Mye avhenger av hva regjeringen Stoltenberg finner på i statsbudsjettet. Åpner han lommeboka for å tilfredsstille alle ønsker om billig bensin, nytt sykehusutstyr og oppussing av skoler, fyker renta ytterligere opp.

- Statsbudsjettet er av stor betydning for rentefastsettelsen, understreket Gjedrem strengt i går.

Betryggende derfor at finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen slutter seg til rekken av økonomer som tror rentetoppen nå er nådd.

- Renteøkningen, og begrunnelsen for den, er en utfordring til politikerne om å vedta et ansvarlig budsjett. Regjeringen skal gjøre sin del av jobben, garanterer Schjøtt-Pedersen.

Sjeføkonom Marius Lømo i Christiania Markets og kollega Øystein Dørum i DnB Markets tolker begge Gjedrem dit hen at han ikke ønsker å heve renta ytterligere. SVs finanspolitiske talsmann, Øystein Djupedal, mener at selv gårsdagens oppjustering var unødvendig.

- En ren provokasjon, mener han. Nøyaktig det samme sier leder Egil Mongstad i Renteaksjonen 2000.

Fire ganger

Norges Bank har justert opp sine renter til bankene fire ganger, med til sammen 1,5 prosentpoeng, det siste halvåret. Og når Norges Bank setter opp renta, blir lånene dine dyrere - så sant du ikke har avtale om fast rente. Totalt hadde norske husholdninger - et begrep som inkluderer personlige foretak (som f.eks. bønder) og ideelle organisasjoner - 765 milliarder kroner i gjeld pr. 31. juni.

En renteøkning på 1,5 prosent betyr følgelig at de samlede renteutgiftene våre stiger med 11,5 milliarder kroner årlig. Det er 2550 kroner pr. innbygger, smått og stort inkludert. Stigende renter forsterker dessuten forskjellene her i landet.

Rikfolk med penger i banken blir rikere, mens de gjeldstyngede av oss får det enda tøffere.

Selv noen hundrelapper i økte utgifter er tungt å bære for familier med skranten økonomi.