Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rentetrøbbel for Jens

Siden Jens Stoltenberg tiltrådte som statsminister i mars i år, er renta satt opp tre ganger. Med gårsdagens renteoppgang nærmer vi oss nok en gang nivået fra den blodige rentehøsten 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gang brukte opposisjonspolitikeren Jens Stoltenberg mye energi på å gi statsminister Bondevik skylda for den skyhøye renta. Med harde ord fordømte han Bondeviks politikk, som han mente var årsaken til at Norges Bank i løpet av tre rentehevinger satte dagslånsrenta til 10 prosent.

Flesket til

Her er et par av uttalelsene fra den gang:

  • «Den renteøkningen vi har hatt dette året er et voldsomt nederlag for regjeringen som den ikke har forstått rekkevidden av.» (Bergens Tidende 30. august 1998)
  • «Statsminister Kjell Magne Bondevik har gitt opp å styre økonomien gjennom finanspolitikken, og lar markedet styre. Den siste renteoppgangen er nok et uttrykk for det.» (Dagbladet 12. august 1998)

Skremmer velgere

Med gårsdagens renteheving er dagslånsrenta til Norges Bank på 8,75 prosent. Rentehevingene i april, juni og august, som har ført til at renta har økt med 1,25 prosentpoeng, bringer oss stadig nærmere nivået fra høsten 1998. Det er dårlige nyheter for alle med lån, og særlig for førstegangsetablerende, lavtlønte og småbarnsfamilier.

I tillegg fører renteoppgangen til at Jens Stoltenberg er i ferd med å havne i samme trøbbel som Kjell Magne Bondevik var i for nøyaktig to år siden. De høye rentene har vakt harme i så vel NHO som LO, og slår også negativt ut på partimålingene. Høye renter er det siste Jens Stoltenberg ønsker å møte velgerne med i neste års valgkamp.

- Ikke noe nederlag

Dagbladet traff Jens Stoltenberg etter NRK-programmet «Sommeråpent» i går kveld. Statsministeren så ingen grunn til å ta selvkritikk for uttalelsene fra 1998. Renteoppgangen i år kan etter hans mening ikke sammenliknes med den i 1998.

- Det er vesentlige forskjeller. Den gang var det en direkte sammenheng mellom renteøkningen og en manglende ansvarlighet i finanspolitikken. Det påpekte også Norges Bank. Nå opplever vi i tillegg en internasjonal renteøkning som vi ikke hadde den gang. Dessuten var renteøkningen i 1998 vesentlig større enn den vi opplever i dag.

- Så du syns ikke det er et nederlag for regjeringen at renta stiger?

- Nei, vår regjering har ikke engang lagt fram et budsjett ennå. Men jeg er enig med finansministeren, som uttrykker bekymring for at mennesker med store lån rammes av renteøkningen. Jeg tror likevel de er mindre opptatt av hva som skjedde i 1998 og mer opptatt av hva vi nå kan gjøre for å unngå ytterligere renteøkning.

- Ta styring

Statsministeren mener det må en felles politisk dugnad til for å gjøre noe med renteproblemet.

- Mitt hovedbudskap er at renteøkningen viser at det er nødvendig at alle partier på Stortinget tar ansvaret og bidrar til at vi får en økonomisk politikk som gjør at vi unngår ytterligere press på renta.

Oddrun Remvik i Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere er leder for 17000 lavtlønte. Hun er opprørt over renteoppgangen.

- Dette er et tiltak som går utover den jevne mann og kvinne. Det er ille at det er folk flest som må betale.

Remviks appell til Jens Stoltenberg er klar:

- Regjeringen må ta en sterkere styring over økonomien enn den gjør i dag. Norges Bank kan ikke få være helt uavhengig. Når markedet slippes fri, kommer det bare dem til gode som har mye penger fra før.

- Ikke troverdig

LO-økonom Eystein Gjelsvik, som også er vararepresentant til hovedstyret i Norges Bank, mener rentevåpenet nå snart må være oppbrukt.

- Det å ensidig bruke renta er ikke noen troverdig politikk. Det finnes jo også et annet virkemiddel for å stramme inn økonomien, budsjettpolitikken.

- Men er dette da en kritikk av Norges Bank, eller av regjeringen?

- Det vil jeg ikke kommentere.

«Den renteøkningen vi har hatt dette året er et voldsomt nederlag for regjeringen som den ikke har forstått rekkevidden av.» JENS STOLTENBERG til Bergens Tidende 30. august 1998