- Renteutgiftene mine har gått fra 8000 til 20 000

Ekspertene tror renta blir satt ned 0,5 prosentpoeng. Men du må vente

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 14.00 i dag avgjør sentralbanksjef Svein Gjedrem om - og i så fall hvor mye - styringsrenta settes ned. Dagens rentemøte er framskyndet med to uker, noe som har styrket troen på at renta nå settes ned.

Dagbladet.no tok en runde på gata for å høre hvordan folk blir påvirket av renta, og forventningene til rentekutt i dag er stort:

- Mine renteutgifter har gått fra åtte tusen til 20 000 på to år, forteller en.

- Jeg merker det veldig, og må nå betale mange tusen mer enn tidligere forteller en annen.  

(Se video over.)

Ekspertene Dagbladet.no har snakket med tror alle at Norges bank kommer til å senke renta med 0,5 prosentpoeng, fra 5,75 til 5,25. De tror også det kan komme flere rentekutt framover.

Likevel kan det ta tid før du som lånetaker får lavere lånerente i banken din.

Les også: - Kutt renta 2-3 prosentpoeng

Første nedgang på over fire år

- Renteutgiftene mine har gått fra 8000 til 20 000

Dette vil i så fall bli den første rentenedgangen siden 11. mars 2004. Da var styringsrenta nede på 1,75 prosent. Etter det gikk det kun én vei: Opp. 16 ganger har Norges Bank økt renta siden sommeren 2005.

Se oversikten over styringsrenta her.

- Vi forventer at Norges Bank i dag setter ned styringsrenta med 0,5 prosentpoeng. Avgjørelsen om å framskynde rentemøtet kom etter at G10-møtet vedtok å kutte med et halvt prosentpoeng, og både spekulasjoner og krav fra det politiske miljøet tilsier at Noregs Bank vil gjøre det samme, sier Øystein Dørum i DnB NOR markets.

Han tror Norges Bank vil gå skrittvis nedover med et halvt prosentpoeng nå, og litt til på det ordinære rentemøtet om fjorten dager.

- Nå er det viktig å få ned renta, selv om vi ikke bør trykke på kriseknappen riktig enda. Vi vet ennå ikke hva som skjer med pengemarkedsrenta - eller boliglånsrenta, sier Dørum.

Han tror ikke bankenes lånekunder vil få lavere renter med det første - selv om styringsrenta går ned.

- Det er for tidlig å konkludere med. Markedet er fortsatt veldig usikkert, og vi må huske at dette er den verste finanskrisen på 75 år, sier Dørum.

Flere banker har allerede signalisert at en rentenedgang i dag ikke er nok til å sette ned utlånsrentene.

- Norge trenger et sjokk

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen anbefalte å sette ned renta med 0,75 til ett prosentpoeng. Likevel tror han Norges Bank vil nøye seg med en nedgang på 0,5.

- Jeg venter at renta i dag går ned med et halvt prosentpoeng. De siste dagene har pengemarkedet roet seg noe i Norge, så dette kan holde, mener Andreassen.

- Dette vil senke gulvet for pengemarkedsrenta. Likevel tror jeg bankene vil vente på at pengemarkedsrenta stabiliserer seg, og tenke seg om før de senker utlånsrentene. De kommer an på hvor mye de selv må betale for sine lån. Men jeg tror det vil skje om noen uker eller måneder, i hovedsak på grunn av de drastiske tiltakene i flere andre land, sier Andreassen.

Kan komme flere kutt

Han tror Norges Bank nå har et ønske om å få ned bankkundenes utlånsrentene, og kan komme til å kutte ytterligere framover.

- Nå ser vi tegn på at veksten i norsk økonomi er i ferd med å bremse. Norge er i en særstilling med ekstremt lav arbeidsledighet og høy inflasjon, så vi trenger et sjokk for at renta går ned, sier Andreassen.

Og selv om han kunne ønske at Norges Bank tok enda hardere i, vil han bli overrasket om renta går ned mer enn et halvt prosentpoeng.

- Følger etter Europa

Også sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken forventer at Norges Bank vil følge opp vedtakene fra de europeiske sentralbankene.

- Jeg er ikke sikker på hva de tenker, men det logiske og naturlige er å vente at de kutter med et halvt poeng, sier Mork til Dagbladet.no.

Han demper forventningene til hvilken betydning en rentenedsettelse fra Norges Bank vil ha for norsk økonomi.

- Det viktigste er ikke hva de bestemmer seg for av rentebeslutning. Det viktigste er at der nok likviditet i markedet og at pengemarkedsrenten går ned. Sånn sett blir rentebeslutningen rent symbolsk, sier Mork.

Pengemarkedsrenten bestemmer hva banken må betale for store deler av pengene de finansierer utlånene med.

Kundene må vente

Mork forventer at det vil komme nye rentekutt fra Norges Bank, men det sentrale spørsmålet for folk flest om når renta på huslånet vil bli satt ned kan han ikke gi noe sikkert svar på.

- Det er det svaret folk er ute etter og som bankene også vil ha svar på. Men vi er ikke i en slik situasjon at vi kan si om tre uker eller fire måneder settes renta på lånet ned. Til det er markedet altfor uoversiktlig, sier Knut Anton Mork til Dagbladet.no.

Forventer flere rentekutt

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank tror i likhet med alle andre at styringsrenta blir satt ned på halvt prosentpoeng.

- Det er naturlig, siden det rentemøtet som skulle vært 29.oktober ble framskyndet samme dag som de europeiske sentralbankene vedtok å kutte med et halvt prosentpoeng, sier Jullum til Dagbladet.no.

Med utsikter til en svak økonomisk utvikling forventer Jullum flere rentekutt. Men han advarer mot panikkartede rentekutt for å få fart på norsk økonomi.

- Jeg har ikke sans for å pøse på med rentekutt. Nå må vi se an pengemarkedsrenten og hvordan de ulike tiltakene som er iverksatt påvirker økonomien, sier Jullum.

- Dumt å kutte utlånsrenta

Ikke overraskende kan heller ikke han sette noen dato for når utlånsrenta blir satt ned. Jullum mener bankene må se at pengemarkedsrenta stabiliserer seg før de kan sende ut det kjærkomne varselet om rentekutt til låntakerne.

- Akkurat nå er det så store variasjoner at vi må se hvordan pengemarkedsrenta reagerer på rentekuttet og om det blir varig. Det ville være dumt å kutte utlånsrenta, skape ny usikkerhet og så gi renteøkning, sier Jullum.

Det eneste han tror han kan si med sikkerhet er at folk ikke skal få brev i postkassa om renteøkning. Og er vi riktig heldige får vi rentekutt før kalenderen viser 2009.

- I beste fall kan folk få rentekutt på et halvt til et kvart prosentpoeng før året er omme, sier Frank Jullum i Fokus Bank til Dagbladet.no.

Vil ikke skuffe markedet

- De setter trolig ned renten med en halv prosent. Opprinnelig landet jeg på 0,25 prosent, men forventingene til at renta skal mye ned er så store at jeg tror ikke Norges Bank vil skuffe disse forventingene, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til Dagbladet.no.

- Har Norges Bank blitt presset til å sette ned renta?

- Profetiene blir gjerne selvoppfyllende. Når økonomien er så urolig som det er nå så vil ikke Norges Bank risikerer å lage problemer ved å skuffe markedet. Jeg tror 0,5 prosent er lurt nå. Å sette ned renten ett eller to prosent som noen har snakket om vil være å overdramatisere. Da kan noen tenke at problemene er større enn de virker og så kan det igjen føre til uro, sier Juel.

Spekulerer ikke

Han mener det er vanskelig å si når du og jeg vil merke rentekuttet på boliglånene våre.

- Normalt så tar det bare noen dager eller uker før bankene varsler endringer. Men situasjonen nå er ikke normal. Vi har sett nå at pengemarkedsrenten har gått noe ned. Jeg håper at det skjer ganske fort, men de er umulig å si om de gryende tegnene på at tilliten er tilbake, vil vare, sier han.

- Så det er ikke slik at bankene spekulerer i å vente med å sette ned renta?

- Nei, det er det ikke. Vi har ikke lån i Norges Bank. Vi skaffer finansiering gjennom lån i andre banker, i utlandet og gjennom innskudd, og er avhengig av renta bankene imellom, sier han.

Ordinært rentemøte er 29. oktober, altså om to uker.

VENTER NEDGANG:</B> Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.
VENTER NEDGANG:</B> Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.
VENTER NEDGANG:</B> Sjeføkonom Øystein Dørum DnB NOR Markets.
VENTER NEDGANG:</B> Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.