Renvasker mannskapet etter havari

Havarikommisjonen tror ikke noen har gjort noe galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Havarikommisjonen skal de neste dagene og ukene forsøke å finne ut hva som gikk galt da sementskipet «Crete Cement» grunnstøtte like før klokka sju i går tidlig utenfor Fagerstrand på Nesodden.

Mannskapet på 12 og losen om bord kom fra det uten skader.

- Besetningen om bord ser ikke ut til å ha gjort noe galt. De er alle kvalifiserte mennesker og det er ingen grunn til å gå etter noen av dem, slik det ser ut nå, sier direktør Grete Myhre i Havarikommisjonen til Dagbladet.no.

Skipet grunnstøtte først utenfor øya Aspond. Da kapteinen forsto at havariet var et faktum førte han båten på grunt vann nær land - helt etter boka.
- Det var et veldig ryddig havari uten noen form for dramatikk, slår Myhre fast.


Intervjuer mannskapet

Skipet hadde en russisk kaptein og resten av besetningen var utenlandske. Losen var norsk. Også den rutinemessige promilletesten av mannskapet var negativ. Blodprøve-resultatene er imidlertid ikke klare ennå.

Samtidig ønsker ikke direktøren å utelukke noen ting.

- Vi hadde overfladiske samtaler med mannskapet i går. I dag starter de systematiske intervjuene. Det vil ta hele dagen, sier Myhre.

Også losen som var om bord da skipet grunnstøtte onsdag morgen utenfor Nesodden, skal avhøres i dag.
- Losen har bedt om fri et par dager etter belastningen i går og den lange arbeidsdagen. Så han er snart tilbake i jobb, sier losoldermann Tore Olsen i Kystverket til Dagbladet.no.

Han har pratet med losen om det som skjedde før og rundt grunnstøtingen, men vil ikke uttale seg om hva de pratet om siden Havarikommisjonen og politiet nå etterforsker grunnstøtingen.

I tillegg til å inverjue de involverte, samler Havarikommisjonen nå inn all informasjon de har bruk for.

- Det kan være opplæringsdokumentasjon, dokumenter om rederiet og i grunn alt vi trenger for å finne årsaken. Vi har både operative og tekniske spesialister i sving, sier hun.

Sjøfartsdirektoratet har ved minst to anledninger påpekt at skipet har en rekke mangler. Blant annet har brannsikkerheten om bord og navigasjonsutstyret fått kritikk i en rapport tidligere i år. Tidligere har de blant annet fått kritikk for dårlig utsikt fra broen, noe som ble ansett som et sikkerhetsproblem i forhold til navigasjonen.

TOK INN VANN: Det 97 meter lange sementskipet Crete Cement med 13 personer ombord gikk på grunn i Grisebukta utenfor Fagerstrand i Oslofjorden. Ingen personer ble skadd. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
TOK INN VANN: Det 97 meter lange sementskipet Crete Cement med 13 personer ombord gikk på grunn i Grisebukta utenfor Fagerstrand i Oslofjorden. Ingen personer ble skadd. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX Vis mer


Dykkere undersøker

Arbeidet med å forhindre oljelekkasje fra «Crete Cement» fortsetter i formiddag. Undersøkelser med fjernstyrt undervannsbåt i går kveld viste at båten ligger stabilt ettersom den har satt seg godt fast i gjørmebunnen. I dag tidlig vil dykkere bli sendt ned for å få bekrefte ubåtens funn, i tillegg vil de tette lufteventiler fra bunkerstanken.

- Det viktigste for oss er å få losset oljen, men liv og helse settes først. Vi foretar en løpende vurdering av når vi kan sette i gang dette arbeidet, sier Steinar Gyltnes, seksjonssjef i Kystverket, til Dagbladet.no.

Det er ikke sikkert oppryddingsarbeidet kan starte i dag, legger Gyltnes til.

Skipet ligger stabilt nå, men i det man begynner å losse olje vil stabiliteten endre seg.

- Dette vil være et kritisk punkt, sier Gyltnes.

Les også: - Burde startet tømmingen for lenge siden

Ledelsen i rederiet vil torsdag klokken 13 avholde en pressekonferanse på Shippingklubben i Oslo.
- Der vil representanter redegjøre for de spørsmålene som har kommet fram i forhold til rapportene fra Sjøfartsdirektoratet. De vil også fortelle litt om planene framover. Det eneste vi ikke kan si noe om er årsaken til ulykka. Den kjenner vi ikke til, sier pressetalsmann Per Rønnevig i PR-byrået MTI.

Dagbladet.no følger pressekonferansen.

FRYKTER OLJESØL: Bergingsmannskaper jobbet onsdag ettermiddag ved sementskipet Crete Cement som gikk på grunn i Oslofjorden utenfor Fagerstand.
Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
FRYKTER OLJESØL: Bergingsmannskaper jobbet onsdag ettermiddag ved sementskipet Crete Cement som gikk på grunn i Oslofjorden utenfor Fagerstand. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX Vis mer