Renvasket for babydrap

Den 27 år gamle kvinnen som var siktet for å ha drept kjærestens sønn, en 15 måneder gammel baby fra Hurum, er nå fullstendig renvasket, og får 350.000 kroner i oppreisning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er klar tale - en dom uten fnugg av tvil, sier kvinnens advokat Ina Strømstad til Drammens Tidende.

Det var natt til 15. desember 1996 at den nesten halvannet år gamle gutten døde. Kvinnen var kjæreste med guttens far, og hun ble senere pågrepet og siktet for å ha tatt liv av gutten.

Babyen var på helgebesøk hos faren, men det var moren i Hurum som hadde den daglige omsorgen for barnet.

Statsadvokaten ville reise tiltalte mot kvinnen, men ikke barnefaren. Riksadvokaten besluttet å henlegge saken mot begge de tok siktede. Da reiste 27-åringen krav om erstatning og oppreisning for uberettiget straffeforfølgning. Saken var til behandling i forhørsretten, men ble påkjært til Borgarting lagmannsrett.

Nå foreligger den enstemmige kjennelsen som innebærer at kvinnen får 275.000 kroner i erstatning for tapt arbeidsfortjeneste, og 350.000 kroner i oppreisning for belastningen saken har påført henne.

Signaler fra motparten, statsadvokat Bjørn Rudjord, tilsier at dommen ikke ankes.

Dette er Niklas-saken

* 15. desember 1996 ble 15 måneder gamle Niklas funnet død i farens leilighet.

* Han beskyldte kjæresten, den da 24 år gamle sykepleierstudenten, for å ha drept sønnen i sjalusi. Politiet pågrep og siktet kvinnen.

* Den 26. november 1997 henla riksadvokaten saken mot henne. I forhørsretten ble hun tilkjent 600.000 kroner erstatning for påkjenningene.

* Lagmannsretten reduserte senere erstatningsbeløpet. Saken ble anket til Høyesterett som bestemte at lagmannsrettens behandling hadde vært uforsvarlig.

* Nå har lagmannsretten bestemt at kvinne vil få over 600.000 kroner i erstatning og oppreisning. (Dagbladet/NTB)