Renvasket for mistanke om massemord

Sykepleieren Dorte Gramkow har levd med mistanken om at hun skal ha drept 22 pasienter på et sykehjem i to år. I dag ble det klart at påtalemyndigheten ikke vil reise tiltale mot henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er utrolig lykkelig, sa Dorte Gramkow (34) da hun fikk beskjeden om at marerittet på mange måter er over. Allerede i fjor bestemte påtalemyndigheten i København at hun ikke skulle tiltales for å ha drept 22 pasienter ved Plejebo sykehjem i København fra 1994 til 1997. Istedet arbeidet Københavnpolitiet med å tiltale sykepleieren for å ha stjålet 384 000 kroner fra pasientene. I dag ble også denne tiltalen droppet.

- Det har vært et rent helvete som ikke går å beskrive, sa Gramkov til Danmarks Radio etter at hun fikk beskjeden i dag.

Lege tiltales

22 pasienter ved Plejebo døde under mystiske omstendigheter i en treårs-periode. Politiets utredning viste at pensjonistene som var mellom 65 og 67 år gamle kan ha dødd av morfinoverdoser. Selv om Gramkow nå er utenfor mistanke er ikke den tragiske saken ute av verden. For den behandlende legen skal trolig tiltales for uaktsomt drap på fem pasienter og for å ha utvist grov uforstand i tjenesten. I noen tilfeller skal legen ha stoppet behandlingen av beboerne og i andre tilfeller har skrevet ut for mye av det smertestillende middelet Ketogan, skriver Jyllands-Posten.

Gramkow fikk sparken fra pleiehjemmet i januar 1997, og har i tiden fram til i dag ikke hatt omgang med andre enn sin næreste familie og venner. Hun vil nå kreve 1,5 millioner kroner i erstatning.