Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Renzi fikk tillit og politisk armslag

Nå skal en reform-kåt Matteo Renzi gjennomføre «grunnleggende reformer» i Italia.

TIDENES YNGSTE: Statsminister Matteo Renzi sikret seg natt til tirsdag den nødvendige støtten til sin nye regjering under en tillitsvotering i den italienske nasjonalforsamlingen. 39-åringen er tidenes yngste statsminister i Italia. Foto: GIUSEPPE LAMI / EPA
TIDENES YNGSTE: Statsminister Matteo Renzi sikret seg natt til tirsdag den nødvendige støtten til sin nye regjering under en tillitsvotering i den italienske nasjonalforsamlingen. 39-åringen er tidenes yngste statsminister i Italia. Foto: GIUSEPPE LAMI / EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Matteo Renzi sikret seg natt til tirsdag den nødvendige støtten til sin nye regjering under en tillitsvotering i den italienske nasjonalforsamlingen.

169 senatorer stilte seg bak den nye regjeringen, mens 139 stemte imot under tillitsvoteringen i overhuset.

Avstemningen var en viktig test for hvor stort politisk armslag Renzi vil få, når 39-åringen som tidenes yngste italienske statsminister nå skal sette sine fagre løfter ut i livet.

Mulighetenes land Renzi, som er ordfører i Firenze og leder for Det demokratiske partiet, har tatt til orde for «radikale og umiddelbare endringer» i Italia, og han lovet mandag å gjøre Italia til «mulighetenes land».

- Nå har vi et mulighetenes Italia, et Italia for grunnleggende forandringer, sa han og understreket viktigheten av å gjennomføre reformer i «et vanstelt land knuget av engstelse».

Raske endringer Renzi overtok regjeringsmakten etter at forgjengeren Enrico Letta måtte gi opp og gå av etter å ha mislyktes i å få fart på økonomien.

Italia er den tredje største økonomien innen eurosonen, men har en offentlig gjeld på over 130 prosent av brutto nasjonalprodukt. Veksten var på magre 0,1 prosent i siste kvartal i fjor.

Den nye statsministeren har lovet raske endringer i skattesystemet, arbeidsmarkedet og i offentlig administrasjon.

Han har også lovet en gjennomgang av dagens velferdsordninger og vil innføre garantifond for småbedrifter og reformere utdanningsrettssystemet.

(NTB)

Hele Norges coronakart