TIDENES YNGSTE: Statsminister Matteo Renzi sikret seg natt til tirsdag den nødvendige støtten til sin nye regjering under en tillitsvotering i den italienske nasjonalforsamlingen. 39-åringen er tidenes yngste statsminister i Italia. Foto: GIUSEPPE LAMI / EPA
TIDENES YNGSTE: Statsminister Matteo Renzi sikret seg natt til tirsdag den nødvendige støtten til sin nye regjering under en tillitsvotering i den italienske nasjonalforsamlingen. 39-åringen er tidenes yngste statsminister i Italia. Foto: GIUSEPPE LAMI / EPAVis mer

Renzi fikk tillit og politisk armslag

Nå skal en reform-kåt Matteo Renzi gjennomføre «grunnleggende reformer» i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Matteo Renzi sikret seg natt til tirsdag den nødvendige støtten til sin nye regjering under en tillitsvotering i den italienske nasjonalforsamlingen.

169 senatorer stilte seg bak den nye regjeringen, mens 139 stemte imot under tillitsvoteringen i overhuset.

Avstemningen var en viktig test for hvor stort politisk armslag Renzi vil få, når 39-åringen som tidenes yngste italienske statsminister nå skal sette sine fagre løfter ut i livet.

Mulighetenes land Renzi, som er ordfører i Firenze og leder for Det demokratiske partiet, har tatt til orde for «radikale og umiddelbare endringer» i Italia, og han lovet mandag å gjøre Italia til «mulighetenes land».

- Nå har vi et mulighetenes Italia, et Italia for grunnleggende forandringer, sa han og understreket viktigheten av å gjennomføre reformer i «et vanstelt land knuget av engstelse».

Raske endringer Renzi overtok regjeringsmakten etter at forgjengeren Enrico Letta måtte gi opp og gå av etter å ha mislyktes i å få fart på økonomien.

Italia er den tredje største økonomien innen eurosonen, men har en offentlig gjeld på over 130 prosent av brutto nasjonalprodukt. Veksten var på magre 0,1 prosent i siste kvartal i fjor.

Den nye statsministeren har lovet raske endringer i skattesystemet, arbeidsmarkedet og i offentlig administrasjon.

Han har også lovet en gjennomgang av dagens velferdsordninger og vil innføre garantifond for småbedrifter og reformere utdanningsrettssystemet.

(NTB)