OMSTENDELIG: Den tyske konservatoren Christian Eckmann viser frem Tutankhamons maske, og hvordan man har tenkt til å restaurere den. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El Ghany.
OMSTENDELIG: Den tyske konservatoren Christian Eckmann viser frem Tutankhamons maske, og hvordan man har tenkt til å restaurere den. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El Ghany. Vis mer

Reparerer skadet Tutankhamon-maske

Museumsansatt «fikset» masken med lim i august 2014.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): The Guardian skriver i dag om et tysk-egyptisk ekspertteam som har begynt restaureringen av barnekongen Tutankhamons gullmaske.

Masken, som til vanlig er utstilt ved det egyptiske museum i Kairo, ble delvis ødelagt da en museumsansatt ved et uhell knakk av maskens skjegg i august 2014. Uhellet skjedde i forbindelse med rengjøring av belysningen rundt masken. For å bøte på skaden forsøkte han å lime skjegget på igjen med epoxy, en flytende plastmasse som kan fungere som lim.

Enda masken er en av verdens mest kjente - og mest gjenkjennbare - egyptiske gjenstander fra faraoenes tid, ble ikke skaden oppdaget før i januar 2015. Limet den museumsansatte hadde brukt for å lime på skjegget hadde ikke bare limt det fast, men også laget synlige flekker på maskens hake.

Kan ta én til to måneder Det er altså disse skadene det tysk-egyptiske ekspertteamet nå går i gang med å reparere. Det er beregnet at det vil ta fra én til to måneder å fikse masken. Det usikre tidsaspektet kommer blant annet av at man ikke vet alt om skjeggets tilstand, og at det å fjerne skjegget derfor kan trekke ut i tid. Det er i tillegg usikkerhet rundt hvor mye lim som har fylt skjegget.

- Vi prøver å bruke mekaniske verktøy... Vi bruker trepinner, som fungerer ganske bra enn så lenge. Det finnes også en annen strategi vi kan bruke, som er å varme opp limet litt. Det er dessverre epoxy resin, som ikke er oppløselig, forteller Christian Eckmann. Han er en av restaureringsekspertene som jobber med å reparere masken.

Limet på masken skal skrapes av, før arbeidet med å løsne skjegget kan begynne. Samtidig som ekspertteamet restaurerer masken, vil de også bruke muligheten til å finne ut mer om teknikkene og materialene som ble brukt for å lage den. 

Flere innbrudd i museet Reinert Skumsnes, stipendiat ved UiO og president i Norsk Egyptologisk Selskap, sier at dårlig sikkerhet er en utfordring ved det egyptiske museet. Det har vært flere innbrudd der, spesielt etter revolusjonen i 2011, men også tidligere. Skumsnes forteller at de egyptiske myndighetene synes dette er pinlig, og derfor prøver å vise at de kan ta vare på kulturminnene sine. Likevel har mange ting forsvunnet eller blitt ødelagt. Under revolusjonen i 2011 skrev Aftenposten at plyndrere hadde revet hodene av to mumier museet hadde i samlingen sin.

LIMT: Limkanten rundt maskens skjegg er fortsatt synlig, over ett år etter at en museumsansatt ved det egyptiske museet ved et uhell brakk av skjegget da han skulle rengjøre belysningen rundt masken. Foto: AP Photo / Hassan Ammar, File
LIMT: Limkanten rundt maskens skjegg er fortsatt synlig, over ett år etter at en museumsansatt ved det egyptiske museet ved et uhell brakk av skjegget da han skulle rengjøre belysningen rundt masken. Foto: AP Photo / Hassan Ammar, File Vis mer

Skumsnes forteller at Egypt i tillegg sliter med at landet verken har penger, plass eller kunnskap om hvordan man skal ta vare på de gamle tingene:
- Tutankhamons maske er en av de viktigste gjenstandene i museet. Det ville vært en uopprettlig skade for Egypt om den ble varig ødelagt.

Skumsnes sier at tilfellene av Egypts skadelidende kulturminner er en av grunnene til hvorfor de ikke får tilbake gjenstander som finnes i andre lands museer:
- Jeg tror de fleste mener at de fortjener å få tilbake kulturarven, men Egypt har så mange gamle gjenstander å ta seg av. Det er problematiske sider rundt det å skulle ta vare på disse tingene når man ikke har nødvendig plass, ressurser eller ressurser til det.

Funnet i 1922 Den 3300 år gamle masken ble oppdaget i Tutankhamons gravkammer sammen med flere andre gjenstander i 1922. Det var britiske arkeologer som fant gravkammeret, og det har siden blitt regnet som et av de mest storslåtte funnene man har gjort fra faraotidens Egypt.

Store Norske Leksikon skriver at Tutankhamon regnes som en barnekonge fordi han ble farao før han var gammel nok til å regjere på egenhånd. Likevel hadde han status og stilling som en farao, til tross for at makten hans var begrenset.

Det har lenge vært spekulert i hvorvidt Tutankhamon ble drept eller døde av noe sykdomsrelatert. Han regjerte i omkring 10 år - ca. 1334 - 1324 år før vår tid - fra han var 9 til han var 19 år. Den korte regjeringstiden oppgis som hovedgrunnen til at han siden ble glemt, men dette kan også ha sikret graven hans mot gravplyndring. 

Tutankhamon var sønn av en annen svært kjent farao: Akhenaten, som blant annet var gift med Nefertiti, som i vår tid regnes som et skjønnhetsikon. De seneste månedene har arkeologer begynt å mistenke at hennes gravkammer kan skjule seg i Tutankhamons gravkammer, bak en kunstig dør.

STEINSKULPTURER: Turister ser på gjenstandene som er utstilt i det egyptiske museet. På dette blidet kan man se flere sarkofager og statuer, alle sammen av stein. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El Ghany
STEINSKULPTURER: Turister ser på gjenstandene som er utstilt i det egyptiske museet. På dette blidet kan man se flere sarkofager og statuer, alle sammen av stein. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El Ghany Vis mer

Skumsnes tror funnet kan bli sensasjonelt, selv om man ikke nødvendigvis finner Nefertiti i de nye rommene:
- Det er høyst spekulativt hvorvidt Nefertitis grav skjuler seg bak veggen. Kanskje finner man bare enda flere rom med ting i, men dette kan være enda større enn funnet av Tutankhamon. Det ville betydd enormt mye for Egypt og turistnæringen, for den trenger virkelig et løft.

TUTANKHAMONS GRAV: Funnet av Tutankhamons grav har lenge vært regnet som et av de største og mest ikoniske arkeologiske funnene gjort i Egypt. Nå viser det seg at gravkammeret kan bære på større hemmeligheter enn man tidligere har trodd. På bildet står flere arkeologer og den britiske egyptologen Nicholas Reeves i gravkammeret. Foto: EPA / STRINGER
TUTANKHAMONS GRAV: Funnet av Tutankhamons grav har lenge vært regnet som et av de største og mest ikoniske arkeologiske funnene gjort i Egypt. Nå viser det seg at gravkammeret kan bære på større hemmeligheter enn man tidligere har trodd. På bildet står flere arkeologer og den britiske egyptologen Nicholas Reeves i gravkammeret. Foto: EPA / STRINGER Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer