ETTERFORSKES: De omreisende irske og britiske steinleggerne er tilbake i Norge. En norsk kvinne etterforskes samtidig for å ha latt steinleggere sette inn over tre millioner kroner på hennes konto. Her står en britisk Land Rover parkert på kvinnens eiendom. Foto: Lars Eivind Bones
ETTERFORSKES: De omreisende irske og britiske steinleggerne er tilbake i Norge. En norsk kvinne etterforskes samtidig for å ha latt steinleggere sette inn over tre millioner kroner på hennes konto. Her står en britisk Land Rover parkert på kvinnens eiendom. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Reportasjen er illevarslende. Bygningsbransjen er spesielt utsatt for kriminelle selskaper

Steinleggerne er tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H), som sitter i justiskomiteen på Stortinget,  reagerer sterkt på det som framkommmer i Dagbladet i dag.

Dagbladet skriver i dag at omreisende steinleggere igjen er observert i Norge - og at en norsk kvinne mistenkes for heleri av tre millioner steinleggerkroner.

- Reportasjen er illevarslende. Bygningsbransjen er spesielt utsatt for kriminelle selskaper som utkonkurrerer norske selskaper gjennom dumping av arbeidskraft, fiktiv fakturering og skatteunndragelser, sier Elvenes til Dagbladet.

Usannsynlig billig - En sammenblanding av hvit og svart økonomi er et økende samfunnsproblem. Vi ser at denne kriminaliteten smitter og korrumperer andre deler av samfunnet. Det er viktig at samfunnet stiller opp på bred front for å stoppe utviklingen. Viktigst er det Usaå motstå fristelsen i stort og smått fra usannsynlige billige leverandører som opplagt drives på uærlig vis, sier Elvenes.

Han refererer fra en dom i Høyesterett der Norges øverste domstol slår fast:

REAGERER: Hårek Elvenes (H). Foto: Høyre
REAGERER: Hårek Elvenes (H). Foto: Høyre Vis mer

«Skatte- og avgiftsunndragelse er et betydelig samfunnsproblem som det er viktig å reagere mot. En effektiv bekjempelse forutsetter at også en privatperson som inngår avtale om «svart arbeid» med næringsdrivende, som utgangspunkt risikerer en ubetinget reaksjon».

- Dette er en viktig dom som bør få potensielle kjøpere av svarte tjenester til å tenke seg om. Denne dommen bør være en vekker for alle, sier Hårek Elvenes.

Flere forslag - Lovlydige norske selskaper presses ut av kriminelle selskaper som tilbyr tjenester langt billigere enn det er mulig å drive lovlig for. Det undergraver sysselsettingen, velferdsstaten og samfunnsmoralen. Det må stoppes med alle lovlige midler, sier Elvenes - som skisserer flere forslag til hvordan man kan få bukt med arbeidsmiljøkriminaliteten:

• Myndighetenes kamp mot den svarte økonomien må styrkes.
• Etterforskningsmiljøene innen økonomisk kriminalitet i politiet må styrkes gjennom færre og større politidistrikter.
• Utvisning og bortvisning fra landet av de aktuelle personene der det er hjemmel for det

- Useriøs virksomhet Dagbladet avslørte i fjor at steinleggerne også var involvert i multinasjonal, organisert kriminalitet - og unndro millioner av kroner i moms og skatt.

- De omreisende steinleggerne driver en fullstendig useriøs virksomhet. De fleste har aldri vært MVA-registrert, og selv de få som er MVA-registrert unnlater helt å rapportere store summer i skatt og MVA. Det følger en høy risiko med å benytte steinleggerne - ikke bare for egen økonomi og for trusler som folk kan bli utsatt for av steinleggerne, folk kan også få et medvirkeransvar overfor Skatteetaten, sier skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen til Dagbladet i dag.