Drept: Dette bildet ble tatt av journalist Sardar Ahmad,for en uke siden på AFP-kontoret i Kabul.  AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Drept: Dette bildet ble tatt av journalist Sardar Ahmad,for en uke siden på AFP-kontoret i Kabul. AFP PHOTO / WAKIL KOHSARVis mer

Reporter, hans kone og deres to barn drept på Hotell Serena.

AFP-journalist Sardar Ahmad har også jobbet for norske Bistandsaktuelt og Ny tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sardar Ahmad er reporter for det franske nyhetsbyrået AFP i Kabul. Journalisten, hans kone og to barn er blant de drepte på hotell Serena.

I tillegg til AFP, jobbet Ahmad for flere utenlandske medier, og han drev pressebyrået Kabul Pressistan. Blant mediene Ahmad har jobbet for er den norske ukeavisa Ny tid.

- Det er et stort tap for Afghanistan og det internasjonale samfunn at en journalist som Ahmad er drept. Han var som Carsten Thomassen uunnværlig ved å være på bakken og formidlehva som skjer der andre ikke kan eller våger å være, sier redaktør Dag Herbjørnsrud.

Ahmad jobbet også for norske Bistandsaktuelt.

- Jeg traff ham i Kabul i 2011 og har hatt en del kontakt med ham siden på epost. Senest bare for noen dager siden, sier journalist Tor Aksel Bolle.

Han forteller at Ahmad alltid tok sikkerhetssituasjonen i Kabul på alvor, men uten å gjøre noe nummer av at han jobbet under vanskelige forhold.

- Jeg ble veldig sjokkert da jeg fikk nyheten i dag. Sardar var en veldig hyggelig og fin fyr. Og ikke minst en dyktig journalist. Han snakket flytende engelsk med en tydelig amerikansk eller canadisk aksent. Jeg tror han studerte der, sier Bolle.

Drapsfilm I forbindelse med mordet på den svenske journalisten Nils Horner ble Ahmad Sardar sitert i svenske medier. Han var en av de første som fikk se en film som viste Horners darapsmann.

Som Horners kollega var han inne til avhør. Der viste politiet ham en fem sekunder lang film og to stillbilder av morderne.

- Filmen var ganske dårlig, men man kan se to personer som flykter. Politiet har hentet ut to stillbilder fra filmen, sa Ahmad da.

Myndighetene i Kabul opplyste i går at hele ni sivile var drept i angrepet, men nå skriver Washington Post at minst 19 personer omkom i angrepet.

Fire av dem var altså reporteren Sardar Ahmad hans kone og to av de tre barna til den 40 år gamle journalisten. De ble drept da fire væpnede menn fra Taliban angrep hotellet torsdag kveld.

Ingen norske Norsk UD har tidligere opplyst til NTB at så vidt de vet, bor ingen nordmenn på Serena nå.

Én av de døde er en tidligere diplomat fra Paraguay som var i Afghanistan som valgobservatør, ifølge myndighetene i Paraguay.

Tidligere er det blitt opplyst at ingen av hotellets gjester ble fysisk skadd i angrepet,

Rom til rom
Det var fire tenåringer under 18 år som tok seg inn på det godt bevoktede hotellet ved å utgi seg for å være middagsgjester.

Angrepet varte i rundt tre timer og er det siste i en serie angrep fra opprørere som forsøker å ødelegge for presidentvalget 5. april.

Fire afghanere opprørere kom seg forbi sikkerhetsvaktene tidlig i går ved å gjemme håndvåpnene i sokkene.

De gjemte seg inne i hotellet i rundt tre timer før de slo til. Da åpnet de ild i hotellets restaurant, i følge innenriksdepartementets talsmann Sediq Sediqqi.

Så kjempet de mot de Afghanske spesialstyrkene, støttet av norske spesialsoldater, mens gjestene gjemte seg på hotellrommene og i hotellets bunker.

Gjeste lå gjemt på baderommene med lyset av mens de lå der og hørte på skytingen og folk som løp gjennom gangene.

«Jeg hørte aldri noen eksplosjon. Bare geværild og muligens granatild», skrev en FN-ansatt i en tekstmelding til Reuters fra sitt mørke hotellrom.

Tre av angriperne ble drept ganske fort, mens den fjerde forskanset seg inne på et baderom. Også han ble drept.

Innenriksminesteriet opplyser til Reuters at utlendinger fra Canada, India, New Zealand og Pakistan også er blant de drepte. Alle de 18 FN-ansatte som også var på hotellet kom seg uskadet fra angrepet, i følge en FN-uttalelse.

Dagbladjournalist
Under et angrep i januar 2008 bodde daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans delegasjon på hotellet. Dagbladets journalist Carsten Thomassen, som reiste med Støre, ble drept, mens UD-ansatte Bjørn Svenungsen ble såret.

For ti dager siden ble den svenske journalisten Nils Horner drept i et attentat som kunne minne om en henrettelse på åpen gate i Kabul.

Angrepet: Afghanske politimenn vokter inngangspartiet til Hotell Serena etter angrepet i går. Foto: SHAH MARAI/AFP
Angrepet: Afghanske politimenn vokter inngangspartiet til Hotell Serena etter angrepet i går. Foto: SHAH MARAI/AFP Vis mer