Reporter landet på vulkankanten

Fikk fem minutter. Ikke et sekund mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Kan du lande her? Ja visst.

ABC News' reporter Neal Karlinsky satte i går beina på et sted de færreste av oss ønsker å være akkurat nå: kanten av Eyjafjallajökull-vulkanen, bare 200 meter fra krateret, som frådet av aske på vei flere kilometer opp i været.

Men han måtte være rask. Helikopterpiloten hadde fått forskernes forsikring om at det bare var trygt å oppholde seg på vulkankanten i fem minutter. Ikke et sekund mer.

I løpet av de fem minuttene gikk Karlinsky og kameramannen rundt på underlaget, helt dekket av aske, faktisk i minusgrader; vinden blåste asken i motsatt retning. Ei heller kunne de høre vulkanen - den ble overdøvet av rotoren på helikopteret.

Det var imidlertid tungt å puste på grunn av svovelgassene, og da de fem minuttene var ute, var den erfarne reporteren glad for å komme seg ut.

Seinere på dagen ville det neppe latt seg gjøre å gjennomføre den risikable landingen; etter hvert begynte vulkanen å spy ut hovedsakelig lava i stedet for aske.

Det er imidlertid godt nytt for Europas flytrafikk; ifølge vulkanforskere er dette tegn på at askeproduksjonen stopper opp, og at vulkanutbruddet dermed er inne i sin siste fase.