SISTE UTGAVE: Redaktør Colin Myler med den siste utgaven av News of the World.  Foto: AP Photo/Sang Tan/Scanpix
SISTE UTGAVE: Redaktør Colin Myler med den siste utgaven av News of the World. Foto: AP Photo/Sang Tan/ScanpixVis mer

- Reporter spilte av hacket melding fra drapsoffer til politiet

Likevel startet ikke politiet etterforskning av News of the World.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Beskyldningene om hackingen av mobilsvareren til drapsofferet Milly Dowler (13) ble starten på slutten for den beryktede britiske tabloidavisa News of the World.

Nå er nye detaljer om hackingen, avisas arbeidsmetoder og politiets tilsynelatende unnfallenhet overfor avisa og metodebruken brettet ut i en omfattende og detaljrik politirapport.

Rapporten viser at avisa løy til politiet i forbindelse med etterforskningen av Dowlers forsvinning, skriver The Guardian, avisa som drev fram avsløringene, lenge helt uten at andre medier eller offentlige organer fulgte opp.

Feil beskjed Daily Telegraph skriver også at en reporter i den nå nedlagte avisa i april 2002 spilte av en melding fra jentas mobilsvarer, uten at politiet startet etterforskning av hvordan de kunne sitte på meldingen.

Milly Dowler forsvant på vei til skolen 21. mars 2002. 13. april kontaktet en reporter i avisa politiet og sa at hun hadde hørt en melding på mobilsvareren hennes som antydet at hun hadde prøvd å skaffe seg en jobb via et vikarbyrå. En uke senere spilte avisa av beskjeden for en informasjonsmedarbeider i politiet. Det viste seg i ettertid at vikarbyrået rett og slett hadde ringt feil nummer, og at meldingen ikke var ment for 13-åringen.
 
I stedet for å sette i gang etterforskning, inviterte politiet til et møte med to redaksjonsmedlemmer for å diskutere saken. Inntil tre andre enheter i politiet skal ha vært klar over avisas hacking, uten at det ble tatt tak i før i juli i fjor, da skandalen var et faktum.

Løy Ifølge rapporten sa avisa at de hadde fått tak i jentas telefonnummer og PIN-kode til mobilsvareren fra skolekamerater av henne. Men i virkeligheten var den hacket av Glenn Mulcaire, en omstridt privatetterforsker som beskyldes for å ha stått bak hacking i stor skala på oppdrag fra avisa.

DREPT: Milly Dowler.
DREPT: Milly Dowler. Vis mer

Omstendighetene rundt den påståtte hackingen av Dowlers mobil har vært beskrevet på ulikt vis. The Guardian hevdet i fjor sommer at News of the World hadde slettet meldinger, noe som skal ha gitt de pårørende håp om at hun var i live. Men i desember kom det informasjon om at det var politiet som hadde stått for slettingen.

Flere kjendiser fikk for øvrig nylig utbetalt store erstatningssummer etter avisas ulovlige hacking.

HACKET: Glenn Mulcaire.Foto: REUTERS/Toby Melville/Scanpix
HACKET: Glenn Mulcaire.Foto: REUTERS/Toby Melville/Scanpix Vis mer