Reportere på luselønn for Sommer-Jon

Programleder i «Sommeråpent», Jon Gelius, ringte selv rundt og tilbød godt utdannede og kvalifiserte journalister en månedslønn på 6400 kroner, som er langt unna tarifflønn. NRKs hovedtillitsvalgte kaller lønnsordningen en skandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Merkelig, sier NRK-kjendisene

- En glipp

- Bruker tariffen

Stikk i strid med alt regelverk har ledelsen i NRK-programmet «Sommeråpent» ansatt tre journalister i svært tvilsomme praktikantstillinger med en månedslønn på skarve 6400 kroner hver.

Jon Gelius har vært sentral under intervjuene av søkerne og var den som ringte og fortalte søkere at de hadde fått tilbud om sommerjobb. Vel å merke hvis de var villige å ta til takke med drøye seks tusenlapper i måneden.

Utnyttelse

- Det virker som om NRK er ute etter å skaffe billig arbeidskraft. Praktikanter i redaksjonene var en ordning vi kvittet oss med for 20 år siden, det burde NRK ha fått med seg for lengst. Ordningen er tvilsom og uhørt, og i strid med regelverket, sier Olav Njaastad i Norsk Journalistlag og mener det er på tide at statskanalen rydder opp i rotet.

Lederen i NRK-journalistenes fagforening NRKJ Eva Stabell er fullstendig enig.

- Dette er en skandale som vi må prøve å gjøre noe med. NRK på Marienlyst har ingen praksisordninger om sommeren, noe som betyr at vi heller ikke kan ansette folk og gi dem praktikantlønn, sier Stabell.

Hun vil i nærmeste framtid ta opp saken med de ansvarlige i redaksjonen, slik at medarbeiderne i «Sommeråpent» får den lønna de har krav på.

Takket nei

TV-journalist Charlotte Helleland (24) var i tvil om hva hun skulle gjøre da Jon Gelius tilbød henne jobb i «Sommeråpent». Etter å ha rådført seg med Norsk Journalistlag, takket hun nei.

- For meg er dette en prinsippsak. Jeg synes ikke det er riktig av NRK å tilby utdannede journalister praksislønn etter at de er ferdig med utdanningen og i tillegg har en del praksis. Dessuten er det et poeng at jeg aldri hadde overlevd i Oslo for 6400 kroner i måneden, sier Helleland, som nå jobber i lokalavis på Voss.

Lønna er mindre enn de 7335 kronene en minstepensjonist får utbetalt i måneden. Da er ikke eventuell bostøtte eller annen støtte fra sosialkontoret regnet med.

Gir folk en sjanse

Etter hva Jon Gelius forstår, har ikke redaksjonen i «Sommeråpent» gjort noe galt ved å ansette de tre sommerpraktikantene. Utover det vil han ikke kommentere saken.

- Praksisordningen om sommeren er noe NRK har hatt i alle år. Dette er en stor sjanse for ferske journalister til å få en fot innenfor NRK-systemet, sier prosjektansvarlig Hilde Løchen Trier i «Sommeråpent».

Hun avviser at NRK tar inn nyutdannede journalister og andre mediefolk i praksisstillinger for å spare penger.

- Vi er ikke avhengige av praktikantene for å få sendingene på lufta. Dette er noe vi gjør for å gi folk muligheten til å lære mer, sier Løchen Trier.

I likhet med kollega Jon Gelius kan hun ikke se at redaksjonen har gjort noe feil ved å gi de tre medarbeiderne praktikantlønn.

Viktig med praksis

Hovedpersonene selv forholder seg rolig til det hele og trives i ny jobb, selv om lønna ikke er den beste.

- Jeg gjør ikke dette for pengene. For meg er det viktigst å få den verdifulle praksisen som denne jobben gir, sier Synnøve Nes (26), en av de tre som takket ja til jobben i «Sommeråpent». Etter tre år ved medielinja i Volda og en del tidligere erfaring fra NRK, skulle hun likevel ha sett at inntektene var noe bedre.

LØNNER DÅRLIG: Jon Gelius tilbyr praktikantstillinger i «Sommeråpent» på kant med regelverket i NRK.