Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reporteren blir kysset på direkten. Nå tar de storoppgjør

#LaHenneJobbe

- SPORT ER FOR OSS OGSÅ: Kvinnelige sportsjournalister i Brasil tar et oppgjør med seksuell trakassering, under emneknaggen #DeixaElaTrabalhar - #LaHenneJobbe. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): #MeToo-kampanjen kom som en bølge over store deler av verden i fjor høst, og gjorde at seksuell trakassering ble satt på dagsorden.

Nå tar kvinnelige sportsjournalister i Brasil bladet fra munnen, med emneknaggen #DeixaElaTrabalhar, oversatt til #LaHenneJobbe.

Dette etter at flere titalls journalister i Brasil samlet seg om ett ønske: Å få en slutt på trakassering i jobben.

Blir kysset på direkten

En av kvinnene i videoen, som du kan se øverst i saken, er journalisten Bruna Dealtry (31). For en måneds tid tilbake var hun på jobb for sportskanalen Esporte Interativo, som livereporter etter en fotballkamp i Rio de Janeiro.

Før hun rekker å stille ferdig et spørsmål, kommer det en mann bort til henne og gir henne et uventet - og uønsket - kyss.

- Det var første gangen noe slikt skjedde med meg. Det var den siste dråpen, fortalte hun til avisa The Intercept.

Dealtry tok til sosiale medier for å snakke om hendelsen, hvor hun fikk mye, og positiv, respons.

ANTASTET: Den svenske Kanal 9-reporteren Isabel Boltenstern hadde en ubehagelige opplevelser utenfor Friends Arena i Stockholm. Hun ble antastet av flere da hun skulle rapportere fra finalen i Europaligaen. Video: Isabel Boltenstern / Kanal 9 / Foto: Tomas Leprince/Kvällsposten Vis mer Vis mer

Et klart budskap

I forrige uke ble én til femti - da femti kvinner fra de største nyhetsmediene i landet gikk sammen om å lage en video, som de blant annet la ut på Twitter.

Og budskapet er klart:

«Det er ikke bare sjåvinisme. Det er respektløst, motbydelig og det er støtende», slår de kvinnelige journalistene fast.

Videoen går nå som en farsott i landet, hvor den har fått flere hundretusenvis av visninger. Ifølge The Intercept ble videoen også sendt på samtlige nasjonale TV-kanaler, som ESPN, Fox og Esporte Interativo.

En annen av videoens bidragsytere, Gabriela Moreira, opplevde at folk ropte «hore» og andre seksuelt trakasserende ytringer til henne, da hun i 2015 skulle dekke den brasilianske fotballcupen. De nedsettende kommentarene holdt på i førti minutter.

- Vi måtte rope av fulle lunger for å gjøre det klart at dette ikke bare har skjedd med en eller to kvinner, forteller hun til avisa.

Ifølge en spørreundersøkelse gjort av nettstedet Género & Número («Kjønn & Tall») og Brasils organisasjon for undersøkende journalistikk, har hele to tredjedeler av kvinnelige journalister i landet blitt utsatt for seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Nå ønsker journalister i landet at det skal bli enklere å varsle om trakassering på arbeidsplassen, et system som hele 46 prosent av kvinnelige journalister sier at mangler, ifølge Género & Números spørreundersøkelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling