Reporteren som møtte bin Laden

Mandag møter al-Jazeera-reporter Tayseer Alouni i en spansk rettssal, mistenkt for å ha hjulpet en spansk terrorcelle. Reporteren er den eneste som har intervjuet Osama bin Laden etter terrorangrepet mot USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

48 år gamle Alouni ble verdenskjent etter intervjuet med verdens meste ettersøkte terrorist. Han har også dekket USAs invasjon av Afghanistan og Irak for den Qatar-baserte tv-stasjonen al-Jazeera.

Spansk statsborger

Selv er Alouni opprinnelig fra Syria, men spansk statsborger etter mange år i landet sammen med sin kone og barn. Den 13. november 2001, to måneder etter terrorangrepene mot USA, ble en spansk terrorcelle sprengt av spansk politi. Flere av dem sitter fremdeles i spansk varetekt, og det er journalistens forbindelse til denne terrorcellen som førte til at han ble pågrepet fredag.

Spanske myndigheter er mildt sagt tilbakeholdne med opplysningene i saken, men Alounis kone sier til nyhetsbyrået AP at han skal holdes fanget i Madrid.

- Jeg vet bare at han er i Madrid og at han er i god form, sier kona Farima Zohra Hamed Layesi til nyhetsbyrået AP fra sitt hjem i den spanske landsbyen Alfacar.

Zohra (39), som er født i Spania, sier at hennes mann fikk et hjerteinfarkt på jobb i Bagdad tidligere i år, og at han er avhengig av legebehandling.

CNN melder at spansk politi mener at Alouni skal ha hjulpet to mistenkte al-Qaida-medlemmer.

- Hjalp to terrorister

I arrestordren står det at Alouni har tilknytning til høytstående medlemmer av al-Qaida-nettverket, og at han har brukt sin status som journalist for å få intervjuet med Osama bin Laden i oktober 2001.

Ifølge CNN er det bekjentskapet med Imad Eddin Barakat Yrkas, alias Abu Dahdah, som har ført politiet på sporet av reporteren. Yarkas skal være leder for terrorcellen som ble tatt 13. nobember 2001.

Journalisten er også mistenkt for å ha hjulpet Mohamed Bahiah, alias Abu Kalhed, en mistenkt al-Qaidaer som nå trolig lever i Afghanistan.

Alouini benektet ved arrestasjonen at noen av anklagene var sanne. Politiet tok med seg datamaskiner og dokumenter fra hans bopel da han ble arrestert.

Mandag møter han trolig i en spansk rett.

Intervjuet med bin Laden

<B>INTERVJUET: Osama bin Laden har bare vært intervjuet en gang etter terrorangrepene mot USA.
<B>REPORTEREN: Tayseer Alouni er mistenkt for å ha hjulpet en spansk terrorcelle.