Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reporteren stilte spørsmål om «Trumpcare». Kongresskandidaten skal ha svart med å takle ham: - Kom deg til helvete ut herfra

Republikaneren Greg Gianforte etterforskes for å ha angrepet en journalist ett døgn før valget som kan sikre ham plass i Kongressen.

BASKETAK: Journalisten Ben Jacobs fikk seg et sjokk etter at intervjuet med den republikanske politikeren Greg Gianforte endte på en helt annen måte enn hva som var planen. I lydopptaket i videoen kan du høre konflikten utspille seg. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): The Guardian-journalisten Ben Jacobs ville bare spørre Greg Gianforte, mangemillionæren som er republikanernes kongresskandidat under torsdagens valg i Montana, om hva sistnevnte synes om Donald Trumps helsereform. Minutter seinere ble Jacobs kjørt fra stedet i ambulanse.

- Han taklet meg i gulvet, sier Jacobs til sin egen arbeidsgiver The Guardian, før han legger til:

- Jeg tror han slo meg en eller to ganger. Han tok tak i meg og jeg tror han slo meg. Dette er det merkeligste som noen gang har skjedd meg i jobben som politisk journalist.

I opptaket øverst i saken hører du de dramatiske sekundene før Jacobs blir slengt i bakken.

Basketak på grunn av Trump

Basketaket mellom de to er dokumentert gjennom et lydopptak av intervjuet. I videoen kan man høre Jacobs stille spørsmål om president Trumps foreslåtte helsereform, før det plutselig oppstår en konflikt.

Onsdag offentliggjorde Kongressens budsjettkontor sin beregning, som viser at Republikanernes helsereform vil føre til at 23 millioner flere amerikanere vil være uten helseforsikring i 2026. Det var dette Jacobs stilte spørsmål om.

Gianforte likte åpenbart ikke spørsmålet, for i lydopptaket kan man tydelig høre et basketak mellom de to, etterfulgt av at politikeren roper:

- Jeg er dritt lei av dere! Sist gang dere kom inn her så gjorde dere det samme. Kom deg til helvete ut herfra! Kom deg til helvete ut herfra!

- Kom inn i rommet uten tillatelse

Gianforte kom senere ut med en pressemelding, der han hevdet at journalisten oppsøkte Greg uten tillatelse, og at sammenstøtet var et resultat av journalistens aggressive og plagsomme oppførsel. :

- Jacobs ble bedt om å forlate rommet. Han ble også bedt om å senke opptakeren, men nektet. Greg forsøkte så å ta tak i telefonen som ble dyttet opp i ansiktet hans. Jacobs tok tak i håndleddet til Greg og vrei seg unna, noe som førte til at de begge falt i gulvet. Det er uheldig at denne aggressive oppførselen fra en liberal journalist førte til slike scener under vår grillfest for frivillige valgkampmedarbeidere.

Fox News-journalisten Alicia Acuna, som ble vitne til hendelsen sammen med to andre kolleger, sier at Gianforte-leirens beskrivelse av hendelsen ikke stemmer overens med virkeligheten.

- Gianforte tok tak i strupen på Jacobs og slengte ham i bakken, skriver hun på Fox News' nettsider.

Mens partene fortsetter krangelen kan du lytte til opptakene (øverst i saken) og dømme selv.

«Skattelette for millionærer»

Ryan Zinke, den eneste kongressrepresentanten i delstaten Montana, ble utpekt av president Trump til å bli innenriksminister tidligere i år. Nå må Montanas innbyggere derfor velge en ny representant i Kongressens nedre kammer.

Greg Gianforte er republikanernes kandidat til det viktige spesialvalget i Montana, og har blitt ansett som en soleklar favoritt, ifølge Fox News. Onsdagens episode skjedde like før et planlagt valgkamparrangement i småbyen Bozeman, og det spekuleres nå i hvordan hendelsen kan påvirke Gianfortes sjanser i spesialvalget.

Gianforte stiller mot demokratenes representant og musiker Rob Quist. Sistnevnte driver en grasrot-kampanje, som har gått hardt ut mot nettopp helsereformen til Trump. Representanten som nylig har fått med seg Bernie Sanders på sitt kampanje-rally har kalt Trumps helsereform for en «skattelette for millionærer».

Trump vant Montana med 20 poeng i 2016, og republikanerne har vunnet delstatens kongressete de siste 20 åra. Det ville derfor kommet som en overraskelse dersom demokratenes Quist skulle vinne kongressetet over Gianforte. Spørsmålet nå er om hendelsen vil ha en innvirkning på resultatet, ifølge bettingnettstedet PredictIt har Gianfortes vinnersjanser sunket fra 82 til 62 prosent etter hendelsen onsdag kveld. Republikanerne har selv innrømmet at årets valg allerede har vist at marginene er strammere enn ved de tidligere valgene, skriver nyhetskanalen Fox.

Gianforte må møte i retten og forklare seg etter hendelsen, skriver Reuters.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!