Representantenes hus vedtok tilbaketrekning fra Irak

Men Bush nekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): ): Representantenes hus i Washington stemte i går kveld for å trekke de amerikanske soldatene ut av Irak innen april.

Forslaget om å starte tilbaketrekningen fra Irak innen 120 dager, og være hel ute innen april ble vedtatt med 223 mot 201 stemmer, melder AP.

Avstemningen ble holdt bare timer etter at George W. Bush la fram en rapport som beskriver situasjonen i Irak som ekstremt utfordrene.

Så langt er bare 8 av 18 delmål som USA har satt seg nådd, viser rapporten. Hele 80 selvmordsbombere krysser grensen fra Syria hver eneste måned.

Bush mener imidlertid at det er grunn til å være optimist.

– Jeg tror vi kan lykkes i Irak, og jeg vet at vi må lykkes, sa han på en pressekonferanse i går.

Symbolsk effekt

Vedtaket i det demonkratisk kontrollerte Representantenes hus har imidlertid bare en symbolsk effekt.

NEKTER:  President George W. Bush har gjort det klart at han vil legge ned veto mot vedtaket om at de amerikanske styrkene skal være ute av Irak innen april 2008. Bildet er fra en pressekonferanse i går, hvor Bush kommenterte rapporten om tilstanden i Irak. Foto: REUTERS/Larry Downing
NEKTER: President George W. Bush har gjort det klart at han vil legge ned veto mot vedtaket om at de amerikanske styrkene skal være ute av Irak innen april 2008. Bildet er fra en pressekonferanse i går, hvor Bush kommenterte rapporten om tilstanden i Irak. Foto: REUTERS/Larry Downing Vis mer

Bush har nemlig gjort det klart at han vil bruke vetoretten sin til å avverge at det settes en tidsfrist for når troppene skal trekkes ut.

På pressekonferansen i går kveld sa han at det ikke blir aktuelt å endre Irak-politikken før tidligst i september.

Representantenes hus håper imidlertid at vedtaket vil sette et press på Senatet om å sette en dato for når tilbaketrekningen skal starte.  

To tidligere forsøk fra Representantenes hus om å få satt en tidsfrist på tilbaketrekningen har imidlertid enten strandet i Senatet, eller blitt hindret av vetoretten til Bush.

Motstanden øker
Det blir tøffere og tøffere for presidenten å forsvare nærværet i Irak.

Motsta mot den amerikanske beleiringen øker for hver dag som går og for hver amerikansk soldat som mister livet. Så langt har 3600 amerikanske soldater mistet livet i Irak.

En undersøkelse utført av USA Today/Gallup denne uken viste at mer enn 7 av 10 amerikanere er for en tilbaketrekning av brorparten av de amerikanske styrkene innen april.

Flere undersøkelser viser også tiltroen til Bush blant de amerikanske velgerne er lavere enn noen amerikansk president på flere tiår, ifølge Reuters.

Kritikk fra sine egne

Også et økende antall republikanere vil trekke de amerikanske styrkene ut.

Den republikanske representanten Jo Ann Emerson stemte for første gang for en tilbaketrekking. Hun sier at hun fortsatt mener at en for rask tilbaketrekking er uansvarlig.

– Å bli i Irak på ubestemt tid er likevel uakseptabelt, sier hun.

Til kritikerne i Representantenes hus hadde Bush dette å si i går.

– Jeg tror ikke Kongressen bør styre krigen. Jeg tror de bør finansiere styrkene.

VIl UT: Representantenes hus, her ved lederen Nancy Pelosi, har vedtatt at de amerikanske styrkene skal være ute av Irak innen april.
BLIR: De amerikansek styrkene blir i Irak. - Det blir ingen endring i Irak-politikken før tidligst i september, sier Bush.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer