Petter Northug splitter Norge

- Representerer den norske urkraften

Derfor tilgir nordmenn Petter Northug.

GUTTEN: Idrettsstjerner er ikke helt som alle andre. De lever i en boble, sier skihistoriker Thore Gotaas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GUTTEN: Idrettsstjerner er ikke helt som alle andre. De lever i en boble, sier skihistoriker Thore Gotaas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skihistoriker Thor Gotaas er ikke overrasket over at Petter Northug (34) møter sympati og støtte hos mange nordmenn, tross de alvorlige lovbruddene skifantomet er siktet for. Gotaas beskriver skiløperen fra bygda Mosvik som «urkraften fra Trøndelag», og den norske skieliten som «vår tids gladiatorer».

Ifølge Gotaas er det snakk om mennesker som gjør ekstreme prestasjoner, samtidig som de er vanlige mennesker fra bygda. De både sliter og begeistrer.

- Alle nordmenn er fra bygda hvis vi skraper litt under overflaten. Vi er bønder, husmenn og lausunger hele gjengen, sier Gotaas i podkasten «Rett På».

Gotaas mener det er helt feil å omtale 34-åringen Northug som en gutt. Men mange idrettsstjerner vokser opp i en boble, mener han.

- Som idrettsutøvere får de med seg en del ting i livet ingen andre får, samtidig er det en del de ikke får med seg, en utvikling som andre mennesker opplever mellom 20 og 30 år hvis de er i arbeidslivet, stifter familie og lever et såkalt vanlig liv. Jeg tror det er derfor mange kaller ham gutten. Inntil nylig var han skjermet fra et vanlig liv og må omstille seg, sier Thor Gotaas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer