Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reptil-elskere hjelper til i krokodillejakt

Nettforum tilbyr seg å ta i mot stjålet krokodille anonymt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Nettforumet Reptilweb, som etter eget sigende drives av «en håndfull individer som engasjerer seg i å fremme det fornuftige hold av terrariedyr», reagerer skarpt på at den meterlange krokodillen «Taggen» er stjålet fra Akvariet i Bergen.


- Reptilweb ønsker å ta sterk avstand fra slike påfunn. Dette er ikke dyr som kan holdes eller håndteres av hvem som helst, og det kreves kunnskap utenom det vanlige for at et slik dyr skal trives i fangenskap.

Dette uttaler Team Reptilweb som er «sammensatt av bønder, biologer og andre borgere som dessverre ikke kan gå ut med fullt navn på grunn av urimeligheter i den norske dyrevernloven.»

Tilbyr seg å være mellommann

Nå ønsker nettforumet å hjelpe til med å få «Taggen» trygt tilbake til Akvariet i Bergen.

«Hvis den som sitter med dyret i sin varetekt ønsker å levere dyret tilbake til sin rettmessige eier, så kan gjerne Reptilweb fungere som mellommann for å opprette kontakt. Ta kontakt med oss på mail hvis du vet noe om hvor dyret befinner seg», skriver Reptilweb.

Reptilelskerne understreker at dette er noe de tilbyr for dyrets skyld og vil «avstå fra enhver form for dusør hvis vi skulle bidra til å oppklare saken.»

Akvariet i Bergen setter stor pris på at reptilforumet engasjerer seg i «Taggens» forsvinning.

SLIK SER «TAGGEN» UT: Krokodilleeksperten Renè Hedegaard viser fram en krokodille av samme type som den som ble stjålet, en sort kaiman. Denne krokodillen kom til Akvariet i Bergen i fjor vår. Foto: Marit Hommedal/SCANPIX
SLIK SER «TAGGEN» UT: Krokodilleeksperten Renè Hedegaard viser fram en krokodille av samme type som den som ble stjålet, en sort kaiman. Denne krokodillen kom til Akvariet i Bergen i fjor vår. Foto: Marit Hommedal/SCANPIX Vis mer

- Dette setter vi umåtelig pris på. Deres engasjement er det største håpet vi har, sier biolog Jens Andreas Huseby ved Akvariet til Dagbladet.no.

Politiet vet ikke hvem som står bak det frekke krokodilletyveriet.

- Vi har ikke fått inn noen meldinger i saken i ettermiddag, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand i Hordaland politidistrikt. Saken er nå overført tyveri- og brannavsnittet. 

«Taggen» kan dø

På det illegale markedet kan krokodillen være verdt rundt 50.000 kroner, ifølge politiet. Men tyvene er avhengig av å omsette krokodillen raskt. Den kan nemlig snart dø.

- En stresset situasjon kan føre til at den kan dø i løpet av et par dager. Selv om de ser tøffe ut er krokodiller sarte når det kommer til miljøkrav. De trenger ro, varme og et sted å gjemme seg bort. Vi frykter at krokodillen har det ille nå, uttalte akvariedirektør Kees Oscar Ekeli til Dagbladet.no tidligere i dag.

Politiet er i dag i full gang med en rekke undersøkelser på akvariet. De ber alle som har mulige opplysninger i saken om å melde seg. Akvariet har også tilbudt 25.000 kroner i dusør i håp om å løse saken.

Krokodillen holdt til i et kar i Storsalen i akvariet, og det eneste tegnet til innbrudd var at tyvene hadde brutt opp hengelåsen på karet. Akvariet sier den kan ha blitt stjålet allerede fredag, men tyveriet ble ikke oppdaget før søndag formiddag.

image: Reptil-elskere hjelper til i krokodillejakt

«Taggen» er en kilhodet dvergkaiman. Han er 70 cm lang og ganske tynn. Han veier bare 1,5 kg og har lange skarpe tenner og et farlig bitt. Utvokst kan den bli opptil 2,5 meter lang.

Krokodillen spiser rotter, mus, insekter og fisk, og er ikke regnet som farlig for mennesker. Men ifølge akvariedirektøren har den tenner nok til å kunne bite av et par fingre.

Ekeli mener det er åpenbart at den, eller de, som har stjålet krokodillen har god kjennskap til reptiler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media