Republika Srpska - neste stat i Europa?

Serbere i Bosnia-Hercegovina vil følge Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den bosniskserbiske forsamlingen mener Republika Srpska har rett til å løsrive seg fra Bosnia-Hercegovina dersom nok FN- og EU-land anerkjenner Kosovos selvstendighet.

- Dersom et stort nok antall FN-medlemmer, nærmere bestemt EU-medlemmene, anerkjenner et selvstendig Kosovo, mener Republika Srpska-forsamlingen at den har rett til å gjennomføre en folkeavstemning som skal vurdere statusen som egen stat igjen, heter det i en resolusjon som torsdag ble vedtatt i forsamlingen i Banja Luka.

Republika Srpska ble etablert som et selvstyrt serbisk område med egen regjering, folkevalgt forsamling og politistyrke etter krigen på Balkan fra 1992 til 1995. Om lag 1,7 millioner av Bosnias 4,5 millioner innbyggere er serbere med kristen-ortodoks bakgrunn. Resten av Bosnia er en muslimsk-kroatisk føderasjon.

De to regionene deler et tredelt presidentskap og har også noen statlige institusjoner til felles.

Mange bosniske serbere mener Republika Srpska bør følge Kosovos løsrivelseseksempel og erklære seg uavhengig fra Bosnia-Hercegovina for å slå seg sammen med Serbia, som mange anser som sitt fedreland. (NTB-AFP).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer