STAMCELLEFORSKNING: Obama gjør seg upopulær blant konservative republikanere og religiøse grupper når han nå fjerner restriksjoner på stamcelleforskning.
STAMCELLEFORSKNING: Obama gjør seg upopulær blant konservative republikanere og religiøse grupper når han nå fjerner restriksjoner på stamcelleforskning.Vis mer

Republikaner kaller Obama abort-presidenten

Fjerner restriksjoner på stamcelleforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bush-administrasjonen la i 2001 restriksjoner på stamcelleforskning. De fjerner Barack Obama på mandag.

Chris Smith, republikansk kongressmedlem, raser over omgjøringen og kaller Obama en «abort-president».

- Hvorfor vil presidenten vedvare denne umenneskelige forskningen når bedre alternativer finnes. Stamcelleforskning er ikke bare uetisk, det er upålitelig og påviselig unødvendig, hevder Chris Smith til Fox News.

Obamas avgjørelse om å fjerne restriksjonene på finansiering til stamcelleforskning har ifølge CNN blitt lovprist fra flere hold.

Omstridt forskning
Talsmenn for en rekke grupper som lider av alt fra diabetes til Parkinsons tror at utvidelsen av stamcelleforskning vil bidra til medisinsk fremgang.

Stamceller er celler som har evnen til å produsere alle typer nye celler i kroppen. Forskning på stamceller kan bidra til å finne behandlingsmetoder for sykdommer som for eksempel Alzheimers sykdom og slag. Stamceller er et omstridt forskningsfelt fordi aktuelle kilder for stamceller er embryo eller fostere.

En av republikanernes leder i kongressen, John Boehner, er overrasket over Obamas avgjørelse og hevder at bruken av fostere ikke nødvendig.

- Vitenskapelig fremskritt og forskning har beveget seg raskere enn debatten blant politikere, og flere gjennombrudd de siste årene bekrefter at stamcelleforsknings fulle potensial kan oppnås uten ødeleggelsen av menneskelig embryo, sier han ifølge CNN.

Mulighet for nye og alternative behandlinger
Larry Soler ved Juvenile Diabetes Research Foundation hevder at det har kommet ny og forbedret teknologi i de åtte årene det har vært restriksjoner på forskningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For 30 millioner amerikanere med en form for diabetes er dette en ny mulighet for alternative behandliger, sa Larry Soler ved Juvenile Diabetes Research Foundation til Bloomberg.

Flere forskere fortalte i går om sin lettelse etter Obamas avgjørelse.

- Jeg føler meg frigjort etter åtte års kamp, og jeg vet dette kommer til å gi forskerteamet mitt en ny giv, uttalte Dr. George Dalee ved Harvard Stem Cell Institute til AP.

Den eneste overraskelsen er at det ikke skjedde tidligere
Obama annonserte allerede i valgkampen at han ville fjerne Bush-administrasjonens restriksjoner, og mange hadde ventet at den nye presidenten ville handlet tidligere.

- Det eneste overraskende med denne saken er at Obama ventet hele syv uker med å fjerne disse restriksjonene. Med et så mye politisk uro i USA, så er det å reversere Bush sitt vedtak ikke en så stor nyhet som det kunne ha vært. Men det vil garantert vekke oppsikt blant religiøse grupper og konservative motstandere, sier Rogan Kersh ved New York University.

I USA er abortsaken og derav bruk av foster i stamcelleforskning, langt viktigere enn den politiske debatten i Norge. Som presidentkandidat for republikanerne er man nærmest nødt til å være en ivrig abortmotstander.

Tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin var for eksempel totalmotstander av abort, også hvis unnfangelsen skjer ved incest.

MISFORNØYD: Republikansk kongressmedlemm Chris Smith kaller Obama en «abort-president».
MISFORNØYD: Republikansk kongressmedlemm Chris Smith kaller Obama en «abort-president». Vis mer