FLAUSE: Joe Barton får selv gigantsummer fra oljeindustrien - og beklaget til BP på lufta. Foto: EPA/Michael Reynolds/Scanpix
FLAUSE: Joe Barton får selv gigantsummer fra oljeindustrien - og beklaget til BP på lufta. Foto: EPA/Michael Reynolds/ScanpixVis mer

Republikaner sa unnskyld til BP etter oljekatastrofen

Mente erstatning til oljeofre var utpressing. Mottar selv gigantbeløp fra oljeindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kravet om at BP må punge ut med milliarder for oljeødeleggelsene i Mexicogolfen, gikk hardt innpå republikaneren Joe Barton fra Texas.

Barton ba om unnskyldning til BPs toppsjef Tony Hayward da han ble grillet i Representantenes hus torsdag.

- Det er en stor tragedie at et privat selskap kan bli utsatt for det jeg vil karakterisere som utpressing, sa den republikanske kongressrepresentanten.

Han siktet til fondet på 20 milliarder dollar som BP har gått med på å opprette, etter sterkt press fra president Barack Obama. Fondet skal finansiere erstatningsutbetalinger til folk som rammes av oljeutslippet.

Bartons beklagelse utløste en storm av kritikk, både fra Demokratene og fra ledere i Det republikanske partiet.

I løpet av noen timer ble texaneren nødt til å beklage sin egen beklagelse, og han sa han angret på at uttalelsen kunne tolkes dit hen at BP ikke burde betale for konsekvensene av sine egne handlinger.

Erstatningsfondet som BP nå skal opprette, er blitt kritisert også av enkelte andre republikanske politikere. Men ledelsen i partiet er klar på at det er selskapet selv som må betale prisen for oljeutslippet.

Barton har mottatt større valgkampbidrag fra olje- og gassindustrien enn noen annen sittende kongressrepresentant. Siden 1989 har bidragene til sammen vært på over 9 millioner kroner, ifølge Center for Responsive Politics.

(NTB)


FORBANNET: Visepresident Joe Biden mente Bartons uttalelser var smakløse. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/Scanpix
FORBANNET: Visepresident Joe Biden mente Bartons uttalelser var smakløse. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer