Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Republikansk landsmøte

Republikanere: Nei takk til Trump-fest

En rekke republikanske toppolitikere sier nå at de ikke vil eller er i tvil om de vil delta på partiets landsmøte i Florida i august.

DEN GANG: I 2016 ble Donald Trump utpekt til republikanernes presidentkandidat på partiets landsmøte i Cleveland. Mike Pence ble valgt til visepresidentkandidat. I år kan landsmøtet bli veldig annerledes. Foto: AP Photo/Matt Rourke, File
DEN GANG: I 2016 ble Donald Trump utpekt til republikanernes presidentkandidat på partiets landsmøte i Cleveland. Mike Pence ble valgt til visepresidentkandidat. I år kan landsmøtet bli veldig annerledes. Foto: AP Photo/Matt Rourke, File Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Vanligvis er landsmøtene før presidentvalg gigantiske begivenheter i USA hvor partiene formelt velger sine presidentkandidater. I år har coronaviruset bremset alt. Demokratene skal gjennomføre store deler av sitt møte via videokonferanse.

Flere republikanske senatorer varsler at de ikke vil delta på sitt landsmøtet av hensyn til egen helse eller fordi de hevder å ha «andre forpliktelser» i hjemstatene sine.

Kommer ikke

- Jeg skal ikke gå. Og jeg skal ikke gå på grunn av virussituasjonen, sier Iowa-senator, Chuck Grassley (86) til The Des Moines Register.

Dette vil bli det første landsmøtet han går glipp av på over 40 år.

Også senatorene Susan Collins (67) fra Maine, Lisa Murkowski (63) fra Alaska, Lamar Alexander (80) fra Tennessee, Mitt Romney (73) fra Utah og Pat Roberts (84) fra Kansas har gjort det offentlig klart at de ikke kommer til å dra på landsmøtet. Ron Johnson (65) fra Wisconsin sier at han er usikker på om han skal delta.

Selv den mektige majoritetslederen i senatet, Mitch McConnell (78) fra Kentucky, som selv er på valg i høst, er nå i tvil om han vil dra på landsmøtet.

- Det er en utfordrende situasjon og en del av mine kolleger har kunngjort at de ikke vil delta. Og vi får vente og se hvordan ting ser ut i slutten av august før vi beslutter om det er trygt å samle så mange mennesker, sier McConnell til The Cincinnati Enquirer.

Flyttet møtet

USAs president, Donald Trump, og republikanerne skulle opprinnelig holde sitt landsmøte i Charlotte i Nord-Carolina.

IVRIG SPILLER: Til tross for krisen USA står i, er Donald Trump ofte å se på golfbanen. Video: KameraOne / AP Vis mer

Men da guvernøren i delstaten og ordføreren i byen i vår ikke kunne garantere at det ville være mulig å holde arrangementet i en fullsatt arena, flyttet Trump og republikanerne like godt store deler av møtet til Jacksonville i Florida, skriver Washington Post.

Men siden den gang er Florida nå blitt et av verdens episentre for coronaviruset og spredningen ser ut til å være fullstendig ute av kontroll. Fra å registrere 667 tilfeller 1. juni, har de nå over 10 000 nye coronatilfeller daglig.

Jacksonville og en rekke andre steder i delstaten har også innført en rekke coronatiltak og gjort munnbind obligatorisk, noe Trump selv har nektet å bli fotografert med offentlig.

KANYE WEST: Rapperen Kanye West støtter ikke lenger USAs president, Donald Trump. Video: AP Vis mer

Utpekt som smittekilde

De fleste republikanerne er nå trolig svært bekymret for å framstå som de ikke tar pandemien på alvor og inviterer til landsmøtefest uten virkelig å ta sikkerheten på alvor. McConnell har dessuten blitt en av de fremste republikanske tilhengerne av munnbind.

Det gikk også fryktelig galt da Trump i juni forsøkte seg på et storstilt folkemøte midt under en pandemi. I Tusla i Oklahoma møtte bare drøyt 6000 personer møtte opp i en arena med plass til 19000. Likevel sto de frammøtte så tett og uten masker, at helsemyndighetene i byen nå gir arrangementet deler av skylda for en voldsom vekst i antall coronatilfeller i området.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!