Det republikanske partiet

Republikanere om dødelig angrep: - Turistbesøk

Samme dag som partiet kastet Liz Cheney fra ledelsen, forsøkte flere republikanske kongressrepresentanter å omskrive det som skjedde under det dødelige angrepet på Kongressen 6. januar.

VOLDELIG: Bildene fra angrepet på Kongressen i Washington D.C. 6. januar, rystet hele verden. Foto: AP Photo/John Minchillo, File
VOLDELIG: Bildene fra angrepet på Kongressen i Washington D.C. 6. januar, rystet hele verden. Foto: AP Photo/John Minchillo, File Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Flere republikanere i Representantenes hus forsøkte i en høring onsdag dramatisk å underdrive det som skjedde i Kongressen 6. januar i år.

Minst fem personer mistet livet og 140 politimenn ble skadd - flere alvorlig - da rasende Trump-tilhengere presset seg inn i bygningen for å forsøke å stanse sertifiseringen av Joe Biden som USAs neste president.

Republikanerne sammenliknet imidlertid det som skjedde med et turistbesøk, de angrep politimyndighetene for å forsøke å arrestere deltakere, og de stilte spørsmålstegn ved om de voldelige angriperne faktisk var tilhengere av Donald Trump, skriver Washington Post.

ALVORLIG: Tirsdag 9. februar startet riksrettssaken mot Donald Trump, hvor demokratene startet med å vise rystende opptak fra stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer

Grundig dokumentert

Det voldelige angrepet ble grundig dokumentert av både medier og deltakernes egne innlegg i sosiale medier. Videoer viste hvordan politimenn ble angrepet - noen med flaggstenger og balltrær. En politimann mistet et øye. Noen deltakere ropte «heng Mike Pence» og satte opp en galge utenfor bygningen. Folkevalgte politikere måtte rømme i sikkerhet og holde seg i dekning i timesvis.

Høringen i Kongressen onsdag var for å høre Trumps fungerende justisminister, Jeffrey Rosen, Trumps fungerende forsvarsminister Christopher Miller og politisjef i Washington D.C. forklare hvordan sikkerheten sviktet under angrepet.

Men flere av republikanerne i kongresskomiteen brukte tida si på å forsvare handlingene til de som angrep 6. januar etter at Trump gjentatte ganger hadde kommet med den usanne påstanden om at valget ble stjålet fra ham.

- Vanlig turistbesøk

Like før høringen besluttet også det republikanske partiet å fjerne Liz Cheney fra lederskapet etter at hun tydelig tok avstand fra Trumps løgner om valgfusk.

- TV-bildene av de som gikk inn i kongressbygningen og gikk gjennom Statuary Hall, viste folk som på ryddig vis holdt seg innenfor gjerdene, filmet videoer og tok bilder. Dersom du ikke visste at TV-bildene var fra 6. januar, ville du faktisk tro det var et vanlig turistbesøk, sier den republikanske kongressrepresentanten Andrew S. Clyde, ifølge Washington Post.

Det er langt fra hva som faktisk skjedde. Inne i bygningen forsøkte flere opprørere å bryte seg inn i salen til Representantenes hus. Det førte blant annet til at Ashli Babbitt ble skutt og drept av politiet da hun forsøkte å klatre inn gjennom ei knust glassdør. Andre Trump-tilhengere forsøkte å finne den demokratiske speakeren Nancy Pelosi og brøt seg inn på kontoret hennes.

Flere republikanere forsøker imidlertid å omskrive historien i tråd med hva Trump selv gjør. I et intervju med Fox News i mars hevdet den tidligere presidenten at angriperne utgjorde «null trussel».

Noen republikanere forsøker også å angripe FBI som har siktet hundrevis av personer etter angrepet.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

- Trakasserer

- Justisdepartementet trakasserer fredelige patrioter over hele landet. Propaganda og løgner blir brukt for å skape en politistat mot lovlydige amerikanske borgere, særlig Trump-velgere. FBI drar på fisketur gjennom hjemmene til krigsveteraner og borgere uten kriminelt rulleblad og de begrenser frihetene til individer som aldri er blitt anklaget for lovbrudd, sier den republikanske kongressrepresentanten Paul Gosar.

De aller fleste av de som deltok i angrepet på Kongressen, kom direkte fra Trumps arrangement utenfor Det hvite hus. Der ba ham dem om å marsjere til Kongressen og «slåss som helvete» for å få omgjort valgresultatet.

Men fortsatt forsøker republikanere å antyde at deltakerne i angrepet kanskje egentlig ikke var Trump-tilhengere.

- Jeg vet ikke hva slags meningsmåling de foretok for å si at de var Trump-tilhengere, sier den republikanske kongressrepresentanten Ralph Norman.

Trump ble stilt for riksrett for å ha hisset opp til opprøret. 57 av 100 senatorer stemte for å dømme ham, men han ble frikjent fordi det kreves minst to tredels flertall for å finne noen skyldig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer