Donald Trump:

Republikanere støtter riksrett

Fem republikanske kongressmedlemmer støtter nå en riksrettssak mot avtroppende president Donald Trump.

TRUMP: Flere republikanske kongressmedlemmer støtter en riksrettssak mot Donald Trump. Foto: AP/NTB.
TRUMP: Flere republikanske kongressmedlemmer støtter en riksrettssak mot Donald Trump. Foto: AP/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En amerikansk president har aldri før stått bak et så stort svik mot grunnloven. Jeg vil stemme for å stille presidenten for riksrett, sier republikaneren Liz Cheney i en uttalelse.

Cheney, som sitter i Representantenes hus og er datter av Bushs visepresident Dick Cheney, sier nå at hun kommer til å stemme for en riksrettstiltale.

Det melder nyhetsbyråene AP og AFP.

- Direkte trussel

Også John Katko fra New York har tydelig sagt at han ville stemme for riksrettstiltalen.

- Å tillate at USAs president oppildner til dette angrepet uten at det får konsekvenser, er en direkte trussel mot vårt demokratis framtid, sier Katko i en uttalelse.

Donald Trump: - Vi vil hjemsøke Biden og Biden-administrasjonen. Vis mer

- Fornøyd med riksrettsprosess

Også topprepublikaner og senator Mitch McConnell skal angivelig være fornøyd med at en riksrettsprosess mot president Donald Trump er satt i gang av demokratene i Representantenes hus. Det meldte The New York Times tirsdag kveld.

Ifølge avisa mener McConnell at Trump har begått handlinger som kvalifiserer til riksrett og at riksrettsinnsatsen vil gjøre det lettere å fjerne Trump fra partiet.

Avisa viser til ikke navngitte personer som er «kjent med McConnells tankegang».

Dette skjer videre

Illinois-representanten Adam Kinzinger skriver på Twitter at han vil stemme for riksrett mot Trump. Det samme gjør Michigan-representanten Fred Upton, ifølge Reuters.

Også Washington-representant Jaime Herrera Beutler støtter riksrett.

Kongressleder Nancy Pelosi ba mandag visepresident Mike Pence ta affære, men han har nektet å bruke det 25. grunnlovstillegget for å avsette presidenten. Dette til tross for at avstemningen i Representantenes hus endte med 223 stemmer mot 205.

UEGNET: Flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi langer ut om Donald Trump og hans oppførsel under stormingen av Kongressen. VIDEO: AP Vis mer

Siden Pence likevel nekter å gå imot presidenten, går det nå mot en avstemning for å stille Trump for riksrett allerede onsdag kveld.

Trump vil da være den første presidenten som har blitt stilt for riksrett to ganger. En eventuell riksrettssak foregår i Senatet, der det kreves to tredels flertall for å kjenne presidenten skyldig.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer