Republikanere vil skrote Obamas flyktningplan etter Paris-angrepene

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, vil stenge døra for syriske kvoteflyktninger i kjølvannet av Paris-angrepene.

SIER NEI: Den ferske republikanske speakeren, Paul Ryan, vil ikke at USA skal ta imot flere syriske flyktninger av frykt for at noen av dem kan være terrorister. Foto:Photo by Xinhua/Sipa USA
SIER NEI: Den ferske republikanske speakeren, Paul Ryan, vil ikke at USA skal ta imot flere syriske flyktninger av frykt for at noen av dem kan være terrorister. Foto:Photo by Xinhua/Sipa USAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama ga i høst FN beskjed om at landet vil ta imot ytterligere 10.000 flyktninger fra Syria.

- Nasjonen vår har alltid vært gjestfri, men vi kan ikke bli utnyttet av terrorister, sier Ryan tirsdag. Representantenes hus skal stemme over saken senere i uken.

- Vi vil torsdag fremme et lovforslag for å få en pause i dette flyktningprogrammet, sier Ryan til Wall Street Journal.

Mange skeptiske Han sier også at lovforslaget vil inneholde krav om et strengere sikkerhetssystem, så man kan sjekke om flyktningene utgjør en risiko før det blir avgjort om de får komme inn i USA.

Siden terrorangrepet i Paris har republikanske folkevalgte og 17 delstater gjort det klart at de vil nekte å ta imot syriske flyktninger.

Det har vakt reaksjoner hos flere demokrater, deriblant representanten Luis Gutierrez. Han sammenligner reaksjonen med USAs utestenging av jødiske flyktninger fra Nazi-Tyskland, samt plasseringen av japanere i interneringsleirer under andre verdenskrig.

Europeiske angripere Den republikanske presidentkandidaten Jeb Bush er blant flere som har sagt at USA må prioritere kristne flyktninger fra Syria, et forslag Obama kalte skammelig.

Samtlige av de fem gjerningspersonene i Paris som franske myndigheter hittil har kunnet fastslå identiteten til, var europeiske statsborgere.

Det har vært spekulert på om en av gjerningsmennene kan ha kommet til Europa med et syrisk pass, men det er ikke bekreftet.

USA har siden oktober 2011 tatt imot færre enn 2.200 syriske flyktninger. (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram