Republikanere vurderer borgerskap for barna til papirløse innvandrere

- De hadde ingen skyld i foreldrenes beslutning om å flytte familien ulovlig til USA

- INGEN SKYLD: Lederen av Representanthusets justiskomite, Bob Godlatte, sier at barna til de papirløse innvandrerne ikke har skyld i foreldrenes beslutning om å flytte ulovlig til USA. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
- INGEN SKYLD: Lederen av Representanthusets justiskomite, Bob Godlatte, sier at barna til de papirløse innvandrerne ikke har skyld i foreldrenes beslutning om å flytte ulovlig til USA. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at de er i ferd med å gå bort fra tidligere motstand mot slik legalisering og dermed løsne på sin motvilje mot en innvandringsreform.

Etter press fra andre partimedlemmer, religiøse grupper og latinere sier flere av republikanerne nå at barna av papirløse innvandrere bør gis en sjanse.

- De hadde ingen skyld i foreldrenes beslutning om å flytte familien ulovlig til USA, sier lederen av Representanthusets justiskomité, Bob Goodlatte under en høring om saken tirsdag.

Goodlatte samarbeider nå med Eric Cantor om lovgiving som ville bane veien for at unge ulovlige innvandrere kan bli amerikanske statsborgere, lovgiving de stemte imot i 2010.

De har ikke sagt når slike lovforslag blir lagt fram, men det blir iallfall ikke før etter at de har møtt sine velgere i løpet av sommerferien i august.

Nye toner Under høringen snakket den ene republikaneren etter den andre om hvor urettferdig det er å behandle barna på samme måte som foreldrene, som brøt loven da de kom til USA.

En foreslår at de må avtjene verneplikt før de får statsborgerskap, mens en annen sier de må behandles som spesialtilfeller siden de ikke hadde noen intensjoner selv om å bryte loven.

Av de rundt 11 millioner ulovlige innvandrerne som er i USA, kom rundt 2 millioner til USA før de fylte 16 år.

En lang rekke personer som er sympatisk innstilt til de papirløse ungdommenes situasjon snakket under høringen, noe som viser hvor langt en del republikanere har beveget seg siden de stemte mot den såkalte DREAM-loven for snart tre år siden.

Rive i stykker familier Over 40 unge som kom ulovlig til USA og ikke har papirer, var til stede under høringen.

Men de avviser republikanernes foreløpige forslag til løsninger fordi de ikke omfatter foreldrene deres. De sier forslagene slik de nå står, vil rive familiene deres i stykker og være diskriminerende mot alle andre papirløse innvandrere.

- Våre foreldre ofret alt for vår framtid, og vi vil ikke etterlate dem, sier 29 år gamle Cristina Jimenez, som kom til USA med sine foreldre fra Ecuador da hun var 13 år gammel.

Splittet Republikanerne er enig med Demokratene om at innvandringssystemet i USA ikke lenger fungerer, men de er dypt splittet når det gjelder løsninger og er imot å gi 11 millioner innvandrere mulighet for statsborgerskap. De mener det vil være det samme som å belønne kriminalitet.

Men mange republikanerne innser at de må vurdere en eller annen form for reform etter at de tapte stort blant spansktalende velgere ved valget i fjor. Over 70 prosent av dem stemte på president Barack Obama og demokratene.

I Senatet er det allerede vedtatt en innvandringsreform med alle demokratenes og 14 republikaneres stemmer. Den ville øke antall arbeidsvisa, styrke vaktholdet ved grensa og gi de 11 millioner ulovlige innvandrerne en mulighet over 13 år for statsborgerskap.

Men i Representantenes hus, der Republikanerne har flertall, er saken blokkert av republikanere som er imot en reform.

(NTB)