Republikaneren Obama?

Stemte ja til avlyttingslov - mister stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Demokratenes presidentkandidat møter hardt vær fra kjernevelgerne sine om dagen. Grunnen er at senatoren stemte for en kontroversiell avlyttingslov i Senatet, som vil gi staten lov til å avlytte personer som befinner seg utenfor USA, og amerikanske borgere som snakker med disse, uten rettens godkjenning.

- Nå tapte Obama akkurat stemmen min. Jeg gremmes. Obama vil ikke få min stemme i November, selv om det skulle innebære at McCain vinner (HAN er i hvertfall ærlig med oss), skriver Carl fra Texas på hjemmesiden til Barack Obama.

Loven ga også immunitet til teleskaper med tilbakevirkende kraft, noe Obama tidligere har kommet med kraftig kritikk av.

U-sving

- Det er overhodet ingen grunn til at telefonselskaper skal få full immunitet til tross for at de har overtrådt rettighetene til det amerikanske folket. Vi må slå fast en gang for alle at ingen i dette landet står over loven, sa Obama senest i februar i år, ifølge ABC News.

Denne uka var ordlyden en annen.

- Dette var ikke en enkel beslutning. Og mange av dere synes kanskje at jeg har brutt avtalen med dere. Det er o.k. Men jeg synes det er viktig å understreke at vi er enige om flertallet av sakene, skrev Obama på nettstedet sitt på mandag.

Obama har tidligere blitt kritisert av republikanerne for å være for svak når det gjelder spørsmål om nasjonal sikkerhet. I det siste har han imidlertid gått vekk fra en rekke standpunkter, både når det gjelder Irak, frihandel, våpenkontroll og nå også overvåkning av borgere.

MOT HØYRE: Barack Obama har stemt ja til en ny lov som vil gi teleselskaper større frihet til å avlytte amerikanske borgere. Da han kjempet om å bli demokratenes kandidat tidligere i år, lovte han imidlertid å stemme imot lovforslaget. Foto: PETER FOLEY/EPA/SCANPIX
MOT HØYRE: Barack Obama har stemt ja til en ny lov som vil gi teleselskaper større frihet til å avlytte amerikanske borgere. Da han kjempet om å bli demokratenes kandidat tidligere i år, lovte han imidlertid å stemme imot lovforslaget. Foto: PETER FOLEY/EPA/SCANPIX Vis mer

- Bryter løfter

Republikanerens presidentkandidat McCain var ikke sen om å kritisere Obamas snuoperasjon, selv om han selv støttet den nye loven.

- For noen måneder siden, var Barack Obama åpent i mot loven om overvåkning av terrorister, og sa at han ville stemme nei til ethvert lovforslag som ga immunitet til teleskapene. Det han gjør nå, er å vise at han er villig til å skifte standsted, bryte valgløfter og underminere sine egne ord for å bli president, sier Tucker Bounds, McCains talsmann, til Fox News.

Senere passet McCain på å fortelle velgerne sine at han og Obama fremdeles er uenige når det gjelder immunitet for teleselskapene, i og med at Obama i prinsippet fremdeles er i mot loven.

Også mange demokratiske senatorer var skeptiske til Obamas stemmegiving. Hillary Clinton var en av dem som stemte mot den nye loven og mot partiets presidentkandidat, melder New York Times.

Forandring fryder

Imidlertid er ikke alle like kritiske til Obamas nye veivalg. Organisasjonen «Republikanere for Obama» tror en mer moderat Obama kan virke samlende for hele USA.


- Obamas mantra er «forandring». Dersom han virkelig mener det, er det beste han kan gjøre å styre fra sentrum og unngå den polariserende splitt-og-hersk-taktikken som har preget Bush-administrasjonen, skriver Bruce Bartlett på organisasjonens nettsider. Barlett har vært rådgiver for Ronald Reagan og arbeidet under Bush senior.

Republikaneren Obama?