Republikanerens stjerneskudd mobbes etter katastrofetale

Nå innrømmer han: Obama er en bedre taler enn meg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Louisiana-guvernør Bobby Jindal er blitt nevnt som en mulig redningsmann for det republikanske partiet i USA.

John McCains sjefstrateg Steve Schmidt nevnte Jindal som den politikeren som imponerte ham mest i valgkampen, og Fox News' Sean Hannity har bedt ham stille som presidentkandidat i 2012.

Men Jindal har i løpet av en kort uke bidratt til forkludre sine egne muligheter til å klatre helt til topps i partiet.

37-åringen, som egentlig heter Piyush Jindal og har foreldre som utvandret fra India, fikk det prestisjefylte oppdraget med å presentere republikanernes svar til Barack Obamas tale til kongressen.

Det gikk ikke så veldig bra.

Brukte Bush-eksempel

Jindal brukte Bush-regjeringens manglende evne til å håndtere Katrina-katastrofen, som rammet delstaten han nå styrer, for å vise  myndighetenes utilstrekkelighet til å løse kriser.

Å kritisere Obama ved å vise til en Bush-feilvurdering er neppe måten å vinne velgere på.

Videre gjorde han narr av at Obama har økt tilskuddene til overvåkningen av vulkaner, og at de heller burde overvåke hvordan myndighetene bruker pengene sine. Vulkan-vitsen fikk Mark Begich, demokratisk senator fra Alaska, til å skrive et brev til Jindal for å forklare hvorfor de faktisk er avhengig av vulkan- og tsunamiovervåkning i landets nordligste delstat.

Reaksjonene har vært hardere, og morsommere, på nettet.

You Tube er det lagt ut en rekke reaksjoner, parodier og harseleringer med talen.

Og humornettstedet The Onion sendte ut følgende nyhetsvarsel på Twitter i går: «BREAKING: Bobby Jindal Killed In Baton Rouge Volcano Eruption».

Andre twitrere poengterer at Jindal har fått færre venner på både Facebook og Twitter etter talen.

Reaksjonen til den liberale talkshow-verten Rachel Maddows på NBC var:

- Jeg veit jeg blir betalt for å prate. Men nå har jeg ikke ord, sa hun, og lot det skinne gjennom at hun var alt annet enn imponert.


- Obama er en bedre taler

Jindal stilte i går opp hos CNNs Larry King. Der ble han spurt om han var overrasket over all kritikken han fikk etter talen.

Da innrømmet han glatt at Barack Obama nok var en bedre taler enn ham.

- La det være klart, presidenten er en stor taler, høyst sannsynlig den beste i denne generasjonen. Jeg er ikke i nærheten av å være like god som ham, og jeg er ikke den eneste som mener det, svarte Jindal.

- Jeg håper folk ser på innholdet i talen, ikke bare hvordan jeg utførte den. Du vet, jeg har blitt fortalt at jeg pleier å snakke for fort. Nå blir jeg fortalt at jeg snakket for sakte, sa han.

Han understreket også at han prøvde å få fram et poeng om at krisepakke- og budsjett-pengene burde brukes til å hjelpe den private sektor, ikke det offentlige, og at økte skatter ikke er veien å gå.

Støttes av Limbaugh

Det er ikke bare bloggere, NBC-programledere og Alaska-senatorer som ikke likte talen hans.

Også andre eksperter, blant dem flere konservative, ble skuffet over Jindals prestasjon.

- Jeg synes han gjorde en virkelig svak prestasjon i kveld, dessverre, sa den kontroversielle konservative radio- og aviskommentatoren Juan Williams på Fox News umiddelbart etter talen.

EN BEDRE TALER: Barack Obama, her fotografert på Chicago Bulls-kamp. Foto: REUTERS/Molly Riley/Scanpix
EN BEDRE TALER: Barack Obama, her fotografert på Chicago Bulls-kamp. Foto: REUTERS/Molly Riley/Scanpix Vis mer

Han mente Jindal virket barnslig sammenliknet med Obama.

- Jindal vil komme seg, men det er vanskelig å se for seg ham som en motstander til Obama i 2012 nå, skrev Larry J. Sabato, forsker ved University of Virginia, på Politicos forum, etter talen.

USAs ledende konservative radioprater, Rush Limbaugh, av Obamas stabssjef Rahm Emanuel kalt lederen i det republikanske parti, sier for øvrig at han fortsatt har stor tro på Jindal.

- Vi kan ikke kritisere politikere som sier det vi mener bare fordi vi ikke liker måten han sa det på, sier Limbaugh.

Det bør bemerkes at taleoppdraget regnes som en vanskelig oppgave, og flere demokrater som prøvde seg i Bush-årene fikk hard medfart etterpå.

SKADESKUTT STJERNESKUDD: Bobby Jindal. Foto: AP/Scanpix
SKADESKUTT STJERNESKUDD: Bobby Jindal. Foto: AP/Scanpix Vis mer