«MITTPUNKT»: Mitt Romney (i midten) leder stort på meningsmålingene. De andre republikanske kandidatene, blant andre Ron Paul (t.v.) og Rick Santorum (t.h.) forsøker å angripe ham. Foto: REUTERS/Mike Segar
«MITTPUNKT»: Mitt Romney (i midten) leder stort på meningsmålingene. De andre republikanske kandidatene, blant andre Ron Paul (t.v.) og Rick Santorum (t.h.) forsøker å angripe ham. Foto: REUTERS/Mike SegarVis mer

Republikanerne anklager hverandre for løgn og korrupsjon

Mitt Romney fikk til og med kjeft på kinesisk under den republikanske presidentdebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): De republikanske presidentkandidatene barket i natt norsk tid sammen i det som endte som et durabelig verbalt slagsmål i den nest siste TV-sendte debatten før nominasjonsvalget i New Hampshire tirsdag.

- For noen av kandidatene er dette en «leve eller dø-debatt», sa ABCs debattprodusent Rick Kaplan før sending.

For mange av kandidatene er det nemlig helt avgjørende å gjøre det bra i New Hampshire, som er delstat nummer to som gjennomfør nominasjonsvalg, etter at Iowa avholdt sitt valg forrige uke.

Hjemmebane Mitt Romney, som har et feriehus i delstaten, og som tidligere var guvernør i nabostaten Massachusetts, er på hjemmebane og leder soleklart på meningsmålingene. I en meningsmåling gjort for TV-kanalen WMUR i New Hampshire har Romney en oppslutning på 44 prosent.

Dagbladet var til stede og observerte på nært hold hvordan de andre kandidatene gjorde alt de kunne for å angripe ham. De forsøker alle å skape tvil om at han virkelig er konservativ nok for partiet.

Mest aggressiv var tidligere senator Rick Santorum, som overraskende har fosset fram på meningsmålinngene den siste tida. Han tok for seg både Romneys økonomiske plan og gjorde et stort nummer ut av at Romney som guvernør innførte mer omfattende offentlige helsetjenester. Det lukter av sosialisme, mener Santorum. Han forsøkte også portrettere Romney som en kald, kalkulerende næringslivsleder, og ikke en inspirerende politisk leder.

- Forretningserfaring er ikke nødvendigvis nok for å klare å være øverstkommanderende i dette landet. Øverstkommanderende er ikke en administrerende direktør, sa Santorum.

- Jeg tror folk som tilbringer livet sitt i Washington ikke forstår hva som skjer ute i den virkelige økonomien. Folk i privat sektor er ikke suksessfulle fordi de er administratorer. De er primært suksessfulle fordi de er ledere, svarte Romney.

- Klasseløst samfunn Santorum angrep også Romney for å bruke begrepet «middelklasse» da han presenterte sin økonomiske plan.

PÅ FRAMMARSJ: Oppmerksomheten var stor rundt Rick Santorum etter debatten i New Hampshire i natt norsk tid. Foto: Johannes Worsøe Berg
PÅ FRAMMARSJ: Oppmerksomheten var stor rundt Rick Santorum etter debatten i New Hampshire i natt norsk tid. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

- Det finnes ingen klasser i Amerika. Vi plasserer ikke folk i klasser. Det kan være folk med middels inntekt, men ideen om at vi skal falle for klassekampargumentene til Barack Obama, burde ikke være en del av det republikanske leksikonet. Jeg vil bruke språket for å samle folk, sa Santorum.

En annen av kandidatene, Newt Gingrich, ledet på meningsmålingene i desember, men har falt kraftig etter kraftig kritikk av sin fortid. Han forsøker desperat å komme på offensiven igjen.

Støttespillerne hans har laget en reklamefilm kalt «King of Bain». Her har de intervjuet folk som fikk sparken fra selskapet Bain hvor Romney tidligere var sjef. Dette for å illustrere hvordan Romney ikke skaper jobber, men tvert i mot fjerner dem. Arbeidsledighet er skyhøy og et stort spørsmål i valgkampen. Filmen blir kalt «en historie om grådighet». Gingrich har også hatt annonser i amerikanske aviser hvor han omtaler Romney som en «skvetten moderat». 

- Folk bør se filmen og bestemme selv. Jeg er ikke på langt nær så glad i Wall Street-modellen hvor du kan snu selskaper, du kan gå inn og ha store oppkjøp hvor du i praksis henter ut alle pengene, og lar arbeiderne stå igjen, sa Gingrich.

- Vi forstår at i en fri økonomi, i privat sektor, så er fungerer noen ganger ikke investeringene, og du lykkes ikke. Det er alltid smertefullt når du må kutte i en bedrift i et forsøk på å gjøre den mer suksessfull, svarte Romney.
Angrep på kinesisk Romney havnet også i et verbalt slagsmål med kandidaten Jon Huntsman, som tidligere var USAs ambassadør til Kina. Romney går inn for å innføre tollavgifter på Kina for å motvirke landets valutakursmanipulasjon. Huntsman hevdet at de andre kandidatenes politikk overfor landet ville føre til en handelskrig.

- Du forstår ikke situasjonen, sa Huntman på klingende mandarin før han la til på engelsk:

- Tøft prat og nye tollavgifter er ikke løsningen.

Romney slo tilbake med å si at mens Huntsman var med på å utøve Obamas politikk som ambassadør, var han selv opptatt hjemme i USA med å få republikanere valgt.

Anklaget for korrupsjon Selv om alle hadde en plan om å angripe Romney, endte hans fem motstandere, Jon Huntsman, Ron Paul, Newt Gingrich, Rick Perry og Rick Santourum først og fremst med å krangle mer seg imellom. De klarer ikke å bli enige om hvem som er den virkelige konservative.

INTERNASJONAL: Presidentkandidat Jon Huntsman, valgte å snakke kinesisk da han angrep Mitt Romney under nattens debatt. Foto: REUTERS/Mike Segar
INTERNASJONAL: Presidentkandidat Jon Huntsman, valgte å snakke kinesisk da han angrep Mitt Romney under nattens debatt. Foto: REUTERS/Mike Segar Vis mer

Libertarianeren Ron Paul gikk knallhardt til verks. Han anklaget Santorum for korrupsjon og Gingrich for å snike seg unna militærtjeneste.

- Å si at du er konservativ, er å tøye det langt. Men du har overbevist mange mennesker om det, så noen må fortellle hva du har drevet med, sa Paul og viste til at organisasjonen Citizens for Responsibility and Ethics (CREW) i 2006 kåret Santorum til en av tre «mest korrupte» senatorer.

Santorum fnøs av anklaget og avskrev CREW som en venstrevridd organisasjon. Han beskrev også Paul som en politiker som er langt unna mainstream-republikanere.

- Det er en latterlig anklage, sa Santorum.

Ampert Like etterpå oppsto en svært amper ordveksling mellom Paul og Gingrich om militærtjeneste.

- Jeg synes ikke at folk som ikke selv utfører militærtjeneste når de kan, har noen rett til å sende våre barn i krig. Jeg prøver å stoppe krigene, men jeg stilte i det minste opp da de ba meg om det, sa Paul.

Gingrich, som slapp unna militærtjeneste selv om han egentlig ble innkalt under Vietnam-krigen, ble tydelig forbanna og forsøkte å slå hardt tilbake.

- Doktor Paul har en lang historie med å si ting som ikke er korrekte. Sannheten er at jeg aldri ba om å få slippe. Jeg var gift og hadde barn. Det var aldri et spørsmål, sa Gingrich.

PROTESTER: Utenfor republikanernes presidentkandidatdebatt på Saint Anselm College i New Hampshire hadde Occupy-demonstranter møtt opp. Foto: Johannes Worsøe Berg
PROTESTER: Utenfor republikanernes presidentkandidatdebatt på Saint Anselm College i New Hampshire hadde Occupy-demonstranter møtt opp. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

- Jeg var gift og hadde to barn, men jeg stilte opp allikevel, sa Paul til stor applaus.

Klar ledelse Kranglingen mellom de andre kandidatene, er trolig godt nytt for Romney, som mange kommentatorer mener er den av kandidatene som har best mulighet til å kapre uavhengige sentrumsvelgere - noe som er helt nødvendig for å ha noen sjanse til å kaste demokratenes Barack Obama ut av det hvite hus.

På meningsmålingene ser det bra ut for mormoneren. Meningsmålingen Gallup utførte på landsbasis mellom 1. og 6. januar, leder Romney med 29 prosent. Gingrich får 17 prosent, mens Santorum får 16.

STOR INTERESSE: Presse fra hele verden følger presidentvalgkampen. Foto: Johannes Worsøe Berg
STOR INTERESSE: Presse fra hele verden følger presidentvalgkampen. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer