SLITER: Republikanerne i senatet hindrer at president Barack Obamas (t.h.) kandidat som forsvarsminister, Chuck Hagel (i midten) blir godkjent. Dermed må avgåtte forsvarsminister Leon Panetta (t.v.) bli værende inntil videre. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
SLITER: Republikanerne i senatet hindrer at president Barack Obamas (t.h.) kandidat som forsvarsminister, Chuck Hagel (i midten) blir godkjent. Dermed må avgåtte forsvarsminister Leon Panetta (t.v.) bli værende inntil videre. Foto: AP Photo/Carolyn KasterVis mer

Republikanerne blokkerer Obamas nye forsvarsminister

Smertefullt og pinlig nederlag for president Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): President Barack Obama har nominert republikaneren Chuck Hagel som ny forsvarsminister. Men han er så lite ønsket av sitt eget parti at de gjør alt de kan i Senatet for å hindre at han får jobben. Dermed må avtroppende forsvarsminister, Leon Panetta, bli i jobben inntil videre.

Obama hadde i dag nemlig ikke klart å skaffe seg de nødvendige 60 stemmene som må til i Senatet for å godkjenne Hagel, og republikanerne kan derfor truet med å blokkere utnevnelsen gjennom med filibuster. Filibuster innebærer at en senator holder på ordet så lenge han ønsker slik at Senatet ikke kan foreta noen avstemning.

Dette er første gang i USAs historie at en presidents forsvarsministerkandidat blir blokkert med filibuster, skriver Washington Post.

Demokratene forsøkte å presse republikanerne med en dramatisk hasteavstemning i kveld norsk tid for å få fortsette godkjenningsprosessen, men lyktes ikke. Dermed kan Hagel trolig først bli godkjent etter at kongressen har hatt en ukes vinterferie.

- Tragisk Både demokratenes majoritetsleder Harry Reid og Det hvite hus ble rasende over republikanernes forsøk på å utsette og blokkere utnevnelsen. Nåværende utenriksminister, Leon Panetta, skulle etter planen ha reist hjem til California allerede i dag, men må nå fortsette å være i beredskap inntil videre.

- Det er tragisk at de har bestemt seg for å filibuster denne kvalifiserte kandidaten. Republikanerne viser her sin vilje til å overlate USA uten en toppleder i en tid hvor landet er i krig, sier Reid.

Også Det hvite hus er opprørt.

- Disse utsettelsestaktikkene er svært umoralske og må ta en slutt umiddelbart. Vi trenger at forsvarministeren vår er der. Det er vanskelig å forklare til våre allierte hva som skjer, sier Obamas visepressetalsmann, Josh Earnest.

- Ikke nok informasjon Republikanerne blokkerer utnevnelsen av Hagel fordi de mener at de ikke har fått nok informasjon om Hagels bakgrunn og om terrorangrepet mot Benghazi 11. september i fjor høst hvor blant andre den amerikanske Libya-ambassadøren ble drept.

Hagel var selv senator for republikanerne, mener har havnet fullstendig på kant med sitt eget parti fordi han blant annet har tatt til orde for at Israel må forhandle med palestinerne, og fordi han stemte mot noen av sanksjonene mot Iran.

Forhandlingene for å få nok stemmer til å få Hagel godkjent vil fortsette på høygir fram til en planlagt avstemning i morgen. Fredag ettermiddag reiser etter planen hele kongressen på en ukes lang vinterferie, så presset for å få en løsning er enormt.

- Hvis det blir holdt en avstemning fredag vil jeg gå på senatsgulvet og fremme min sterke misnøye med hvordan Det hvite hus håndterer dette. Medlemmer av mitt parti har ikke hatt en mulighet til å evaluere denne nominasjonen. Relevant informasjon er ikke framskaffet, sier den framtredende republikanske senatoren Lindsey Graham, til Politico.

Vil hjem Sinte demokrater hevdet at Hagel hadde levert alt han trengte om sin egen bakgrunn, og at han ikke hadde noe med Benghazi-angrepet å gjøre, og at inntrykket av et forsvarsdepartement uten leder kunne skape trøbbel med den nasjonale sikkerheten.

Avtroppende forsvarsminister Panetta lot de skinne tydelig igjennom at han ønsker å gå av og komme seg hjem til California.

- Dette er en flott gave på valentindagen. Den nest beste valentindagsgaven ville være om Sylvia og jeg fikk komme oss til helvete ut av byen når dagen er over, sa Panetta til høylytt latter under et arrangement for å hedre avtroppende utenriksminister Hillary Clinton.