TAPTE: Mitt Romney og republikanerne. Foto: REUTERS / Mike Segar / NTB scanpix
TAPTE: Mitt Romney og republikanerne. Foto: REUTERS / Mike Segar / NTB scanpixVis mer

«Republikanerne er blitt partiet for eldre, hvite menn»

Derfor er partiet i krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det republikanske partiet og Mitt Romney var like ved å vinne presidentvalget. De vant et flertall i representantenes hus. De representerer synspunktene til omtrent halvparten av USAs velgere. Likevel er de på full fart inn i en demografisk krise. De er ikke på parti med framtidas USA.

Ser man på hvem som stemte på demokrater og republikanere i nattens valg, virker bildet skremmende: USA er i ferd med å bli delt etter etnisk tilhørighet.

62 prosent av det amerikanerne kaller hvite menn stemte på Romney. Bare 35 prosent stemte på Obama. 93 prosent av afroamerikanere stemte på Obama. Bare 6 prosent stemte på Romney. 71 prosent av dem med latinamerikansk avstamning stemte på Obama, mens 73 prosent av dem med asiatisk avstamning stemte på ham. Bare 27 prosent av latinamerikanerne og 26 prosent av asiatene stemte på Romney.

Ser man på kjønnsatferd vant Romney mennene med sju prosent, mens Obama hadde et forsprang på 11 prosent blant kvinnene. Og ser man på alder stemte 60 prosent av velgerne under 30 år på Obama, bare 37 prosent på Romney. Alt dette  i følge CNNs valgdagsmåling.

Republikanerne er blitt partiet for eldre, hvite menn. Demokratene har en koalisjon av etniske minoriteter, kvinner og unge. Den utviklingen er over tid mest risikabel for republikanerne.

Flere kvinner stemmer ved valg enn menn. Yngre velgere har en tendens til å ta med seg sine partipreferanser når de blir eldre, mens eldre kjernevelgere etter hvert faller fra av den naturligste av alle grunner. Homofile velgere er heller ikke på noen måte et satsningsområde for de republikanske ideologene. Kampen for å bringe samfunnet tilbake til femtiåra blir bare tyngre og tyngre.

Andelen av hvite menn med etnisk opprinnelse fra Europa vil synke år for år. Det blir stadig flere velgere med latinamerikansk avstamning. Når mange republikanere i år har anstrengt seg for å gjøre det vanskeligere å stemme, er det et forsøk på å beholde makten hos gamle hvite menn. Men det blir vanskeligere for hvert valg.

Republikanerne markerte seg ved dette valget med en innvandringskritiske holdninger. Dermed sank støtten fra dem med latinamerikansk avstamning dramatisk, fra 40 til 25 prosent.

De støtte fra seg unge kvinner med en autoritær og brutal holdning til abort. De to kandidatene som mente at kvinner som ble "legitimt" voldtatt ikke kunne bli gravide, eller alternativt at voldtatte kvinner som ble gravide burde forstå at dette var guds vilje, tapte begge sine valg
.
Men det republikanske partiet har programfestet kampen mot selvbestemt abort. De er mot kvinners rett til selv å bestemme. Når så unge velgere heller ikke faller for gubbenes politiske sjarm, vil partiet valg for valg måtte krympe. Deres politiske grunnfjell er ikke bærekraftig over tid.

Men det er de mest konservative som er de ivrigste deltakerne i partiets primærvalg. Pengestøtte fra personer og trupper utenfor partiet gjør det ikke lettere for en republikansk ledelse å reformere sitt eget part - hvis de skulle ha lyst.

Skal partiet ha en framtid, må de klare å løsrive seg fra teselskapene med sine religiøse og reaksjonære kjernevelgere. De kan ikke vinne neste presidentvalg ved å preke til menigheten.

Det er ikke enkelt når partiet simpelthen har mistet det meste av sin moderate fløy. Reaksjonære er vanligvis lite flinke til å reformere seg selv.