Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Republikanerne forbereder seg på at de kan ende opp med «politikkens hvite hval»

Den knallharde konkurransen kan tvinge fram et spesielt landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valgkampen på republikansk side har utviklet seg til å bli mer uforutsigbar enn de fleste kunne se for seg for bare noen måneder siden.

Og mer forutsigbart kan det bli.

Konkurransen mellom Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich og Jeb Bush kan føre til at ingen av dem alene klarer å samle halvparten av delegatene (1237) og 8 delstatsseire, noe som trengs for å bli automatisk nominert under republikanernes landsmøte i Cleveland i juli.

Hvis ingen av dem klarer det, vil det i så fall bli et såkalt meklet landsmøte, «brokered convention».

«Politikkens hvite hval» - Det er noe media synes er morsomt å spekulere på, og som snakkes om hver gang, men som nesten aldri skjer, sier Hilde Restad, ekspert på amerikansk politikk og førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole

- Men det er mer sannsynlig enn på lenge. Og det er mye som har skjedd i valgkampen denne gangen som aldri har skjedd før, sier Restad.

Politico skriver at flere sentrale personer i leirene til de ulike kandidatene nå forbereder seg på et slikt scenario. Ted Cruz-støttespiller Toby Neugebauer kaller et slikt utfall «politikkens hvite hval», en referanse til Moby Dick.

- Vi sitter alle og prater om dette på møter, sier Neugebauer til Politico.

Ulempe for Trump På et meklet årsmøte vil delegatene, som kommer fra landets ulike delstater, stå fritt til å stemme som de vil, uavhengig av resultatet i delstaten de representerer. Det kan bli kaos, stemmekappløp og forsøk på avtaler på kryss og tvers.

- Det kommer til å bli et landsmøte som blir annerledes enn alle tidligere landsmøter i mine levetid, sier Barry Bennett til Politico.

Han ledet Ben Carsons valgkamp fram til desember, og er nå blant Donald Trumps rådgivere.

Et meklet landsmøte vil kunne være en ulempe for Donald Trump, og en fordel for kandidatene med bredere støtte i selve partiet, skriver Politico.

Det har ikke vært et meklet landsmøte på verken republikansk eller demokratisk side siden 1952, men det var nære på i 1976 da Gerald Ford og Ronald Reagan knivet om seieren.

Marco Rubios folk sa selv åpent i forrige uke at kampen om å vinne valgkampen kan vare helt fram til landsmøte. Det avhenger blant annet av resultatene i primærvalgene de neste ukene

- Vi vet ikke om dette kan bli aktuelt før etter supertirsdag (1. mars, da det avholdes en rekke primærvalg samtidig), og ser hvor mange kandidater som er igjen etter det før vi vet om det kan bli aktuelt, sier Hilde Restad til Dagbladet.

Hard kamp Donald Trump vant stort i New Hampshire, har fortsatt en solid ledelse på meningsmålingene, også før primærvalget i Sør-Carolina lørdag. Bak ham kjemper Ted Cruz for å overta outsidertronen, og Trump og Cruz har nå havnet i noen saftige krangler. Bak dem igjen prøver Rubio, Bush og Kasich å ta posisjonen som den mer samlende kandidaten, med støtte fra de etablerte delene i partiet. Markedet mener Trump har best sjanse til å bli valgt, etterfulgt av Rubio, mens Cruz og Bush gis omtrent 10 prosents mulighet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media