Senatsvalget i Alabama

Republikanerne frykter politisk «blodbad» i 2018

- Dette er en kraftig vitamininnsprøytning for Demokratene, og en heftig brannalarm for Republikanerne.

HJELP?: I innspurten av valgkampen forsøkte Trump å hjelpe Moore, som kjempet i motbakke etter å ha blitt beskyldt for seksuell trakassering og overgrep mot mindreårige. Gjentatte ganger ba presidenten velgerne i Alabama om å stemme på den erkekonservative republikaneren. Moore tapte valget, og nå ligger mye til rette for at Republikanerne får et vanskelig mellomvalg til neste år. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
HJELP?: I innspurten av valgkampen forsøkte Trump å hjelpe Moore, som kjempet i motbakke etter å ha blitt beskyldt for seksuell trakassering og overgrep mot mindreårige. Gjentatte ganger ba presidenten velgerne i Alabama om å stemme på den erkekonservative republikaneren. Moore tapte valget, og nå ligger mye til rette for at Republikanerne får et vanskelig mellomvalg til neste år. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dersom forsøket på skattereform går opp i røyk, og dersom ikke noe skjer med Obamacare, så kan vi stå overfor et blodbad, sa den republikanske senatoren Ted Cruz i oktober, ifølge Independent.

Han viste da spesielt til mellomvalget til neste år, der amerikanske velgere kan snu opp ned på den politiske virkeligheten i USA.

Frykten for et politisk blodbad ble på ingen måte svekket etter gårsdagens overraskende seier for Demokratene i Alabama.

For Alabama var delstaten det skulle være umulig for Republikanerne å tape. Men den erkekonservative og skandaleforfulgte republikaneren Roy Moore tapte senatsvalget, til fordel for Demokraten Doug Jones.

- Brannalarm

Historiker Hans Olav Lahlum ser på resultatet i Alabama som et svært godt utgangspunkt for Demokratene.

- Hvis du hadde listet opp delstatene, hadde man i utgangspunktet trodd at Alabama var et av stedene der de hadde aller minst mulighet. Når Demokratene kan vinne Alabama, viser det at det er veldig få delstater der Republikanerne kan føle seg sikre, sier Lahlum til Dagbladet.

- Dette er en kraftig vitamininnsprøytning for Demokratene, og en heftig brannalarm for Republikanerne, understreker han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer