Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Senatsvalget i Alabama

Republikanerne frykter politisk «blodbad» i 2018

- Dette er en kraftig vitamininnsprøytning for Demokratene, og en heftig brannalarm for Republikanerne.

HJELP?: I innspurten av valgkampen forsøkte Trump å hjelpe Moore, som kjempet i motbakke etter å ha blitt beskyldt for seksuell trakassering og overgrep mot mindreårige. Gjentatte ganger ba presidenten velgerne i Alabama om å stemme på den erkekonservative republikaneren. Moore tapte valget, og nå ligger mye til rette for at Republikanerne får et vanskelig mellomvalg til neste år. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
HJELP?: I innspurten av valgkampen forsøkte Trump å hjelpe Moore, som kjempet i motbakke etter å ha blitt beskyldt for seksuell trakassering og overgrep mot mindreårige. Gjentatte ganger ba presidenten velgerne i Alabama om å stemme på den erkekonservative republikaneren. Moore tapte valget, og nå ligger mye til rette for at Republikanerne får et vanskelig mellomvalg til neste år. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dersom forsøket på skattereform går opp i røyk, og dersom ikke noe skjer med Obamacare, så kan vi stå overfor et blodbad, sa den republikanske senatoren Ted Cruz i oktober, ifølge Independent.

Han viste da spesielt til mellomvalget til neste år, der amerikanske velgere kan snu opp ned på den politiske virkeligheten i USA.

Frykten for et politisk blodbad ble på ingen måte svekket etter gårsdagens overraskende seier for Demokratene i Alabama.

For Alabama var delstaten det skulle være umulig for Republikanerne å tape. Men den erkekonservative og skandaleforfulgte republikaneren Roy Moore tapte senatsvalget, til fordel for Demokraten Doug Jones.

- Brannalarm

Historiker Hans Olav Lahlum ser på resultatet i Alabama som et svært godt utgangspunkt for Demokratene.

- Hvis du hadde listet opp delstatene, hadde man i utgangspunktet trodd at Alabama var et av stedene der de hadde aller minst mulighet. Når Demokratene kan vinne Alabama, viser det at det er veldig få delstater der Republikanerne kan føle seg sikre, sier Lahlum til Dagbladet.

- Dette er en kraftig vitamininnsprøytning for Demokratene, og en heftig brannalarm for Republikanerne, understreker han.

TIL HEST: STEMTE: Her har Moore avgitt sin stemme, og er på vei hjem igjen. - Hold dere tilbake, roper kona Kayla tydelig stresset når ekteparet og hestene blir omringet av det store presseoppbudet etter at de har stemt. Hestene er urolige og ser ikke ut til å trives med den store oppmerksomheten. Video: WBMA / CNN Vis mer

Svensk-amerikanske Elizabeth Walentin, som tidligere har vært valgkampmedarbeider for Demokratene, tror Alabama-valget vil gå inn i historiebøkene.

- Om de kan vinne i Alabama, kan de vinne hva som helst, sier Walentin til nyhetsbyrået TT.

Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen, mener derimot at resultatet i Alabama har liten verdi som pekepinn på neste års mellomvalg.

- Alabama-valget viser at Demokratene har evnen til å mobilisere. Men omstendighetene i Alabama var helt spesielle. Trump er generelt veldig populær der, så dette var en avvisning av den ekstreme Moore, og ikke Trump og hans agenda, sier han til Dagbladet.

- Mye vanskeligere for Trump

De allerede hardt pressede Republikanerne har uansett skaffet seg et enda vanskeligere utgangspunkt, mens Demokratene beveger seg i medvind ett snaut år før mellomvalget.

For når Jones offisielt blir tatt i ed som senator, så krymper samtidig det Republikanske flertallet i Senatet fra 52-48 til 51-49. Det høres kanskje ikke stort ut, men en forskjell på to og tre seter er enorm for Demokratene, som selv står overfor en gigantisk oppgave i mellomvalget i 2018.

Det vil gjøre det langt vanskeligere for Trump å få flertall for politikken sin, mener Hilmar Mjelde.

- Senatorer er så egenrådige at man må forhandle med hver enkelt av dem i mange saker. Trump må nå strekke seg enda lenger overfor de mest kravstore for å få politisk gjennomslag. Det fører som regel til at man støter fra seg andre senatorer i partiet, sier han.

Men Demokratene bør likevel vente før de slipper jubelen løs, med tanke på det vanskelige valget i 2018.

- Mangler budskap

For mens Republikanerne må forsvare sine seter i Senatet i åtte delstater, må Demokratene kjempe for å beholde seter i hele 26. Ti av disse er delstater der Trump og Republikanerne vant under fjorårets presidentvalg - i fem av dem vant han overlegent.

Hillary Clinton vant på sin side bare i én av de åtte delstatene som Republikanerne nå kontrollerer i Senatet, ifølge Vox.

Medvind eller ei, Demokratene står foran en enormt vanskelig oppgave.

- De må evne å mobilisere sine kjernevelgere, som er unge, kvinner og minoriteter. Men unge og minoriteter har tradisjonelt lavere valgdeltakelse, så det vil kreve stor partiorganisatorisk innsats. I tillegg har partiet enda ikke samlet seg rundt noe nytt budskap, mener Mjelde.

Dersom Demokratene likevel skulle lykkes med å sikre seg flertall i Kongressen til neste år, så tyder alt på at Trump vil få langt tøffere dager enn han allerede har.

Innhogg

Mjelde tror at et slikt scenario vil bety at presidenten må basere seg fullt ut på såkalt unilateral eksekutivmakt - presidentordre med lovs kraft - for å få ting gjort.

- Det vil si å utstede ordre til det store byråkratiet. En kan få mye gjort sånn, men større reformer trenger støtte fra Kongressen, og det vil han for det meste ikke få med et demokratisk flertall.

Han har imidlertid liten tro på at Demokratene vil overta flertallet i hele Kongressen.

- Men de gjør nok et visst innhogg. Historien viser klart at presidentens parti taper seter i mellomvalg. Spesielt når partiet også har flertall i begge kongresskamrene, som nå. Det lover også dårlig for partiet at Trump ligger lavt på meningsmålingene, selv om jeg tror målingene ikke fanger opp Trumps fulle støtte i folket, sier Mjelde.

- Ikke Trumps største nederlag

Nevada og Arizona blir til stadighet trukket fram som to av delstatene der Demokratene har størst sjans til å «stjele» republikanske seter i Senatet.

- Generelt er det sånn at jo mer blandet velgermassen er, dess mer usikkert er utfallet. Dette er to stater som har blitt mer sammensatte, derfor øker sjansene for Demokratene her. Jeg gir Demokratene en viss sjanse i Tennessee også. Der har den tidligere guvernøren Phil Bredesen sagt at han stiller. Han var siste demokrat som vant et delstatlig embete der, sier Mjelde.

Selv om Demokratene skulle klare å rappe alle disse tre, må de likevel forsvare sin posisjon i så godt som samtlige delstater de i dag representerer. Det kan bli vanskelig, til tross for Trumps politiske nederlag i Alabama.

Mjelde vil heller ikke gå med på påstandene om at valgnederlaget i Alabama er Trumps største som president:

- Nei, det var det mislykkede forsøket på helsereform. Da forholdt han seg passivt på sidelinjen, stort sett, som om han var en tilskuer til en fotballkamp. Det holder bare ikke når partiet hadde så gode kort på hånda, altså kongressflertall.

BIBEL-SVERGING: CNN's Jake Tapper diskuterer bibel-sverging med Roy Moore's kampanjetalsmann Ted Crockett. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!