NY LEDER:  Michael Steele skal som den første afroamerikaneren i lederstolen i det republikanske partiet søke appell hos nye og yngre velgere. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais/Scanpix
NY LEDER: Michael Steele skal som den første afroamerikaneren i lederstolen i det republikanske partiet søke appell hos nye og yngre velgere. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais/ScanpixVis mer

Republikanerne håper på ny giv med ny leder

Michael Steele er Mike Tysons eks-svoger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Michael Steele som nyvalgt leder håper republikanerne å tiltrekke seg nye og yngre velgere.


50 år gamle Steele fra Maryland er partiets første svarte leder og representerer på mange måter et generasjonsskifte hos republikanerne.

Og Steele var den første til å innrømme at partiet trenger fornyelse for å gjenvinne tillit hos velgerne etter nederlaget i presidentvalget i november.

- Vi skal bringe partiet ut til hver eneste krok av dette landet, sa Steele etter at valget av ham var klart sent fredag.


Seks omganger

Det var på ingen måte et samlet parti som stilte seg bak Steele. Det måtte seks omganger til for å avgjøre valget i den nasjonale komiteen, og Steele vant til slutt med 91 stemmer mot 77 for Katon Dawson, som er formann for partiet i delstaten South Carolina.

Dermed har både demokratene og republikanerne kjørt fram afroamerikanere som sine viktigste politikere. Steele er regnet for å være en god taler og i stand til å hente velgere fra den svarte og latinske delen av befolkningen.

Steele selv mener han som republikaner i en demokratiskdominert delstat vet hvordan han skal nå velgere utenfor partiets kjerneområder sør i landet.


Internett
GRATULERES: Steele gratuleres her av Holly Hughes. Foto: REUTERS/Molly Riley/Scanpix
GRATULERES: Steele gratuleres her av Holly Hughes. Foto: REUTERS/Molly Riley/Scanpix Vis mer

Michael Steele er katolikk og forretningsadvokat. Fra privatlivet er kanskje det mest interessante at søsteren hans en gang var gift med bokseren Mike Tyson.

Den nye partilederen lover at også den nye teknologien skal tas i bruk for å tette gapet i oppslutning til demokratene, som i langt større grad enn republikanerne tok i bruk internett for å komme i kontakt med velgerne under fjorårets valgkamp.

Mange ledende republikanere mener det ikke er noe galt med partiets konservative politikk, men heller med måten den har blitt kommunisert på.

Steeles første store test blir kongressvalget i 2010, der demokratene nå har full kontroll i begge kamre.

(NTB)

50-ÅRING FRA MARYLAND: Michael Steele. Foto: REUTERS/Molly Riley/Scanpix
50-ÅRING FRA MARYLAND: Michael Steele. Foto: REUTERS/Molly Riley/Scanpix Vis mer