Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Republikanerne har rett til omtelling

Hårfin seier i Montana. Men i Virginia vinner demokratene med 0,3 prosentpoeng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 17-tida i dag norsk tid var stillingen 49,55 mot 49,25 prosent til fordel for demokraten James Webb i Virginia.

Bare 7146 stemmer skilte da kandidatene, og ifølge valglovene i denne delstaten kan den (tilsynelatende) tapende parten kreve omtelling av alle stemmene i delstaten om differansen er mindre enn ett prosentpoeng. Den retten ser det ut til at republikanerne kan få muligheten til å benytte seg av.

Ukevis med tautrekking?

Oppmerksomheten til en bataljon av advokater og partistrateger fra de to leirene er nå rettet mot thrillerstaten.

Republikanerne har foreløpig ikke gitt noen indikasjoner på om de vil kreve omtelling i Virginia, og det trenger de heller ikke å gjøre før det offisielle valgresultatet har blitt lagt fram av valgstyrene i de respektive statene - 27. november.

I praksis betyr det at det i verste fall kan ta mange uker før demokratene får vite med sikkerhet om de har tatt over styringen i hele kongressen. I samme delstat var det nylig en omtelling i valget av statsadvokat, som ikke var endelig avklart før 21. desember, bemerker New York Times.

3900 stemmer var nok i Montana

I antall stemmer var marginen enda mindre i Montana. Etter at alle valgdistriktene regnes som ferdig talt i Montana har demokraten Jon Tester 198 032 stemmer mot 194 904 til republikaneren Conrad Burns. Også  det er trolig en seier med i underkant av ett prosentpoeng i den lille delstaten.

KAN FÅ TYNNSLITTE NERVER: Den demokratiske kandidaten Jim Webb ser per i dag ut til å ha slått den sittende senatoren George Allen, men med veldig, veldig få stemmer. Foto: SCANPIX/EPA
KAN FÅ TYNNSLITTE NERVER: Den demokratiske kandidaten Jim Webb ser per i dag ut til å ha slått den sittende senatoren George Allen, men med veldig, veldig få stemmer. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Her «reddes» imidlertid demokratene av at Montanas valglover, ifølge ABC News, krever mindre enn 0,25 prosents overtak før det er aktuelt med en omtelling.

Årsaken til at det tok så lang tid å få et fullstendig resultat i Montana er at tellingen i Yellowstone County har tatt lengre tid enn normalt på grunn av tekniske problemer.

Vingeklippet Bush

Om det nervepirrende slaget om noen få tusen stemmer går demokratenes vei, har de vunnet et flertall på 51-49 i Senatet. Kombinert med en overveldende overtagelse av makta i Representantenes hus betyr det i så fall at de kontrollerer lovgivningen i Kongressen og kan sabotere den konservative agendaen til George W. Bush de neste to åra.

Klokka 19 i kveld norsk tid vil Bush holde en tale til nasjonen der det er ventet at man vil få de første hintene om hvor langt han vil strekke seg i samarbeidet med de nye makthaverne i Representantenes hus.

image: Republikanerne har rett til omtelling
<B>KREVER HAN OMTELLING?</B> George Allen hadde i ettermiddag ikke erkjent nederlaget i Virginia.
Hele Norges coronakart