Republikanerne krangler om Sarah Palin

Hennes feil at Obama leder?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En bitter krangel mellom rådgiverne til John McCain og Sarah Palin om sistnevntes rolle i valgkampen har i de siste dagene kommet til overflaten.

En rekke meningsmålinger den siste tiden antyder at Palin, som skapte så stor begeistring på republikanernes landsmøte, nå trekker ned oppslutningen om McCain.

- Lei og frustrert

Hun trekker stadig begeistrede tilhengere som liker hennes direkte og jordnære stil til valgmøtene, men mye tyder på at hun skremmer bort langt flere.

Ifølge nettstedet Politico sier fire republikanere som står Palin nær, at visepresidentkandidaten er lei og frustrert over rådene hun har fått av valgkampens ledere - ledere som sogså legger skylden på henne for motgangen McCains valgkamp nå møter.

Palin skal nå være stadig mer innstilt på å gi blaffen i ordrene og oppleggene til rådgiverne. I stedet tenker hun mer på sin egen politiske framtid: Kanskje en framtidig som mulig presidentkandidat.

Er det Palins feil?

- Hun har mistet tilliten til de fleste av folkene bak valgkampen, sier en ledende republikaner som Politico siterer. Han legger til at Palin har begynt å «gjøre opprør» i noen av sine uttalelser.

OMSTRIDT: Nå har republikanerne begynt å krangle internt om rollen til visepresidentkandidat Sarah Palin. Foto: DARRON CUMMINGS / AP / SCANPIX
OMSTRIDT: Nå har republikanerne begynt å krangle internt om rollen til visepresidentkandidat Sarah Palin. Foto: DARRON CUMMINGS / AP / SCANPIX Vis mer

Palins tilhengere beskylder valgkamplederne Steve Schmidt og Nicole Wallace for å prøve å legge skylden på henne for at valgkampen går dårlig.

Kilder i valgkampen til McCain reagerer på rapporten og sier at Palin oppfører seg som en diva - som ikke tar råd fra noen, som tenker på seg selv og som ikke har noe tillitsfullt forhold til noen som helst i valgkampen.


- Tenker bare på seg selv
- Hun tenker på sin egen framtid og ser seg selv som partiets neste leder, sier en McCain-kilde til CNN, og minner om at «divaer bare stoler på seg selv, siden de oppfatter seg selv som begynnelsen og slutten på all visdom».

Meldingene om konfliktene i valgkampen kommer mens stadige nye meningsmålinger viser at Palin ødelegger for kampanjen mer enn hun hjelper den. En ny måling for Wall Street Journal og NBC viser at stadig færre mener at Palin er kvalifisert til å være visepresident.

- Tallene hennes har stupt i vår måling. Dessuten mener 55 prosent at hun ikke er kvalifisert til å være president dersom den situasjonen vil oppstå - og det er et foruroligende når man tar McCains alder i betraktning, sier NBCs politiske redaktør Chuck Todd.

En annen måling for ABC og Washington Post tidligere denne måneden viser at seks av ti velgere mener Palin mangler erfaring til å kunne bli en effektiv president. Ifølge Washington Post er en tredel av velgerne mindre innstilt på å stemme på McCain på grunn av henne.


Skaper tvil
Flere hendelser den siste tiden har bidratt til den økende tvilen og sviktende oppslutningen om Palin, og de har også blitt velkomment stoff for komikere som parodierer henne på populære TV-programmer som Saturday Night Live.

Selv om hun ikke gjorde noe ulovlig, ble hun nylig funnet skyldig i å ha misbrukt sin stilling som guvernør da hun sa opp en politisjef som nektet å sparke hennes tidligere svoger.

Denne uka kom hun på førstesidene da det kom fram at hun hadde brukt 150.000 dollar av valgkampkassas penger på designerklær og dyre frisørtjenester siden hun ble valgt til visepresidentkandidat.

Republikanerne krangler om Sarah Palin

Det undergraver appellen hun har dyrket som hockey-mamma med beina solid plantet blant vanlige folk.

(NTB)

JOBBER INTENST: John McCain holder valgkampkoken - her i Mesilla, New Mexico på lørdag.
POPULÆR: Barack Obama leder på de siste meningsmålingene. Her er han ved universitetet i Albuquerque i New Mexico på lørdag.