- Republikanerne krever løsepenger for å gjøre jobben sin

Presidenten langer ut mot opposisjonen.

PRESS: USAs president Barack Obama holder tale om nedstengingen av det offentlige USA. Foto: AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI
PRESS: USAs president Barack Obama holder tale om nedstengingen av det offentlige USA. Foto: AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den amerikanske kongressen klarte ikke å bli enige om en budsjettavtale. Dermed stenges all ikke-essensiell offentlig virksomhet i USA ned i en såkalt shutdown i dag. Om lag en million føderalt ansatte blir permittert, og konsekvensene kan bli dramatiske.

I dag kommenterer USAs president, Barack Obama, situasjonen fra Det hvite hus. Han mener en liten gruppe republikanere er skyld i kaoset, og at de holder hele landet som gisler.

- De har stengt ned offentlig sektor i et ideologisk korstog. De krevde løsepenger for å gjøre jobben sin. Jo lenger shutdown varer, jo verre blir konsekvensene, sier Obama, som dermed legger all skyld på republikanerne.

Nedstengingen av det offentlige USA kom etter at republikanerne i Representantenes hus, vedtok en budsjettavtale som samtidig innebar at Obamas prestisjetunge helsereform ble utsatt med minst ett år, og at skatter som skulle gå til å finansiere reformen, ble fjernet. Reformen innebærer at alle amerikanerene skal få tilgang til helseforsikring.

- Jeg vet det er rart at et parti gjør det til sin hovedsak å sørge for at folk forblir uforsikret. Shutdown hindrer vår innsats for å sørge for helseforsikring til folk som ikke har det, sier Obama.

- Risikabelt Det demokratisk styrte senatet avviste raskt budsjettvedtaket, og president Barack Obama hadde selv varslet at han ville legge ned veto dersom Senatet ikke hadde avvist republikanernes plan. Nå forsøker begge parter å gi hverandre skylda for kaoset.

- Jeg ber innstendig om at republikanerne i Representantenes hus gjenåpner offentlig sektor. De får ikke holde landet som gisler for sine ideologiske krav, sier Obama.

Han påpeker at helsereformen for lengst er vedtatt og at det ikke er noen grunn til å knytte den til den nye budsjettplanen.

Presidenten trekker også fram en rekke konkrete eksempler på hvor viktig helseforsikring kan være.

- Jeg er villig til å diskutere hvordan vi kan få reformen til å fungere enda bedre, men jeg gir ikke etter for uansvarlige krav fra deler av det republikanske partiet. Kongressen må slutte å styre fra krise til krise. Det er ikke USA verdig, sier Obama.

- Det vi ser med denne republikanske strategien er en vilje til å true selve grunnmuren til verdens største øknomiske makt - økonomien som stabiliserer hele verdens økonomiske system. Det er en veldig risikabel proposisjon, sa Obamas pressetalsmann, Jay Carney til MSNBC tidligere i dag.

- Skandaløst En rekke kommentatorer og lederskribenter gir også republikanerne skylda.

Selv mener republikanerne at de gjør det rette fordi et flertall av amerikanerne er negative til Obamacare. De krever at demokratene kommer tilbake til forhandlingsbordet, noe demokratene så langt avviser blankt.

- Jeg synes det er skandaløst at Harry Reid (demokratenes majoritetsleder i Senatet journ.anm) ikke vil sette seg ned og diskutere noe som er vanskelig for mange amerikanere, nemlig implementeringen av den nye helseloven, sier det republikanske medlemmet i Representantenes hus, Patrick J. Tiberi, på en pressekonferanse.

STENGT: Frihetsgudinnen i New York er blant de mange offentlige severdighetene som stenges som en følge av shutdown. Foto: AP Photo/Mark Lennihan
STENGT: Frihetsgudinnen i New York er blant de mange offentlige severdighetene som stenges som en følge av shutdown. Foto: AP Photo/Mark Lennihan Vis mer