Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det amerikanske valget.

Republikanerne ligger an til å beholde flertallet i begge kamre

Marco Rubio er gjenvalgt til senatet.

GJENVALGT: Her feirer Marco Rubio at han er gjenvalgt til Senatet. Hans parti beholder etter alle solemerker flertallet i begge kamre. Foto: Wilfredo Lee / AP / NTB Scanpix
GJENVALGT: Her feirer Marco Rubio at han er gjenvalgt til Senatet. Hans parti beholder etter alle solemerker flertallet i begge kamre. Foto: Wilfredo Lee / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valgdagen handler ikke bare om hvem som får flytte inn i Det hvite hus. Det foregår også to andre svært viktige valg.

Republikanerne ligger an til å beholde flertallet i Senatet etter at Republikanerne beholdt to stater som Demokratene håpet å ta. Flere amerikanske medier melder at republikanerne også ligger an til å beholde flertallet i Representantenes hus.

Se faktaboks under om de enkelte kamrene.

Rubio klar for Senatet

Republikanerne Marco Rubio og Todd Young er gjenvalgt i til Senatet i henholdsvis Florida og Indiana, der Patrick Murphy og Evan Bayh har lidd nederlag.

Rubio var en av totalt 17 kandidater som kjempet for å bli nominert som Republikanernes presidentkandidat. Han seilte opp som en av de fremste utfordrerne i kampen mot Donald Trump, som endte altså til slutt opp med å vinne nominasjonen.

Cruz ga opp presidentkampen i begynnelsen av mai. I stedet stilte han til gjenvalg til Senatet, og ifølge CNNs prognose har han sikret seg seks nye år i det ene av de to kamrene i Kongressen.

Tidligere er det klart at Rob Portman har vunnet gjenvalg i Ohio, Rand Paul i Kentucky og Tim Scott har vunnet i South Carolina. Patrick Leahy er gjenvalgt i Vermont.

Venter på resultater

Demokratene vant ett nytt senatsmandat da Tammy Duckworth slo ut republikaneren Mark Kirk i Illinois, men de hadde trengt fem nye mandater for å få flertall.

Republikanerne har som ventet beholdt Ohio, Kentucky og South Carolina, mens Demokratene har beholdt mandatet i Vermont.

Viktige stater der resultatet fortsatt ikke er kommet, er North Carolina, Missouri, New Hampshire, Nevada og Pennsylvania, som Demokratene har håpet å vinne.

Representantenes hus

Det var ventet at Republikanerne ville beholde kontrollen over Representantenes hus, som har 435 seter og er ett av de to kamrene i Kongressen. Alle de 435 representantene i huset er på valg i år, og de velges for en periode på to år, skriver NTB.

Det har vært langt mer spenning knyttet til senatsvalget, der 34 av 100 seter er på valg. Så langt ser det ut til at Republikanerne beholder flertallet også her.

Det vil i så fall være en stor fordel for republikanerne dersom Donald Trump vinner presidentvalget, mens det kan by på store utfordringer for Hillary Clinton dersom hun skal styre i Det hvite hus, mens motstanderne kontrollerer den lovgivende forsamlingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!