FÅR KRITIKK: Meningene er delte i det republikanske partiet etter meldingene om at Donald Trump samarbeider med Demokratene om å signere et nytt reformforslag som vil beskytte immigrantene under DACA. Foto: Joshua Roberts   / Reuters / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Meningene er delte i det republikanske partiet etter meldingene om at Donald Trump samarbeider med Demokratene om å signere et nytt reformforslag som vil beskytte immigrantene under DACA. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Donald Trumps hvite hus

Republikanerne raser etter Trumps nye flørt: - Grunnfjellet hans er sprengt

Trumps heftige flørt med republikanernes argeste motstandere skaper engstelse i Washington.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har ikke vært mangel på overraskende nyheter fra Det hvite hus siden Donald Trump flyttet inn, men få republikanere hadde forventet å lese at presidenten har bestemt seg for å samarbeide med Demokratene.

Kaoset startet forrige onsdag, da Trump rystet sine republikanske partifeller i Kongressen. Plutselig hadde han bestemt seg for å følge Demokratenes forslag om å knytte penger til orkanhjelp etter uværet i Texas til et vedtak om å heve gjeldstaket for en periode på tre måneder.

Trump tok sin beslutning etter et møte med Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, og partiets leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Seint onsdag kveld holdt Trump et nytt møte med de to demokratene, som nå bekrefter at de har kommet til enighet om en ny reformavtale for det mye omtalte DACA-programmet som presidenten avviklet forrige uke.

- Muren skal fortsatt bygges

DACA står for Deferred Action for Childhood Arrivals og programmet gjør det mulig for barn som ble tatt med ulovlig til USA før de var 16 år, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter. Programmet har beskyttet nesten 800 000 fra å bli deportert fra landet. I forrige uke opphevet Trump programmet som tidligere president Barack Obama innførte i 2012, skriver NTB.

SJOKKERTE KONGRESSEN: Plutselig bestemte Donald Trump seg for å følge Demokratenes forslag om å knytte penger til orkanhjelp etter uværet i Texas til et vedtak om å heve det såkalte gjeldstaket for en tremåneders periode. Video: CNN Vis mer

- Vi har blitt enige om å beskytte DACA gjennom en ny lov snarest, og å utarbeide en avtalepakke for grensesikkerhet, bortsett fra muren, som blir akseptert av begge sider, heter det i en pressemelding fra de to demokratiske lederne.

Det hvite hus bekreftet at DACA-programmet var en del av Trumps samtaler med Schumer og Pelosi, men de gikk umiddelbart ut og understreket at de ikke har kommet fram til en avtale og at Trump fortsatt vil kjempe for at «muren skal bygges».

- Mens DACA og grensesikkerhet ble diskutert, så ble det ikke enighet om ekskludering av muren, skriver Det hvite hus' talskvinne Sarah Huckabee Sanders på Twitter.

Full forvirring

Det oppsto dermed full forvirring om hva man faktisk kom fram til under møtet. Schumers egen kommunikasjonsdirektør, Matt House, gjorde et forsøk på oppklare:

- Presidenten gjorde det klart at han ville fortsette å jobbe for en avtale om muren, bare ikke i denne avtalen, svarte han på Twitter.

Nå har også Trump selv kastet seg inn i den offentlige diskusjonen.

«Det ble ikke gjort noen DACA-avtale i går kveld. Det må være enighet om massive tiltak for grensesikkerhet, før vi har en avtale. Det må også stemmes over», skriver Trump på Twitter, før han følger opp:

«MUREN, som bygningsarbeidere allerede er i gang med å jobbe på i form av renovering av gamle og eksisterende gjerder, vil fortsatt bli bygget».

- Ikke-reparerbart

Trumps flørting med Demokratene de siste ukene har skapt stadig mer engstelse i Det republikanske partiet.

En rekke av Trumps partifeller var onsdag kveld raskt ute med å vise forundring over at Trump nå samarbeider med Demokratene, men få går så langt som Iowa-representant i Kongressen, Steve King, ifølge Time:

- Hvis disse meldingene stemmer, er Trumps grunnfjell (de mest trofaste velgerne, red.anm.) sprengt, ødelagt og ikke-reparerbart. Ingen løfter er troverdige lenger.

- Det vil være en tabbe å tro at dersom vi mister støtte fra noen republikanere, så skal vi kunne gjøre opp for det med å få støtte fra noen demokrater, mener John Tune, senator fra Sør-Dakota, ifølge Politico.

- Har gitt fullstendig etter

- SKUMMEL: Folk på gata i Oslo om hva de synes om USAs president, Donald Trump. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Det er heller ikke alle republikanere som tror at demokrat-toppene Pelosi og Schumer vil få gjennomslag i sitt eget parti for å samarbeide med Trump.

- Når alt kommer til alt, så tror jeg deres (Demokratenes) frykt for politisk straff fra ledelsen og velgerne vil gjøre det vanskelig for dem å støtte Republikanerne. Jeg håper jeg tar feil, men jeg er ikke optimistisk, sier John Cornyn, som er Republikanernes nestleder i Senatet, til Politico.

Pipa har også fått en annen lyd hos den høyrevridde nettsida Breitbart, som tidligere hyllet Trump for det meste han gjorde. Nettsida, som drives av tidligere Trump-strateg Steve Bannon, har blitt stadig mer kritiske til Det hvite hus etter at Bannon fikk sparken.

Trumps forhandlinger med Demokratene blir møtt med et oppslag i Breitbart med tittelen «Amnesty Don» (grovt oversatt til amnesti-sjefen). I saken blir Trump anklaget for «å ha gitt fullstendig etter», ifølge NTB.

- Trump sender et signal

The Hill skriver at én mulighet er at Trump forsøker å sende et signal til sitt eget parti, om at han er klar for å vende ryggen til sitt eget parti dersom de ikke gir ham betydelige gjennomslag.

Dette avvises imidlertid umiddelbart av Det hvite hus:

- Nei, dette er ikke noe som helst form for varselskudd, eller et signal som sendes. Vi mener at vi fortsatt har et veldig godt samarbeid med Ryan og McConnell, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus, ifølge The Hill.

Mange forventet at Donald Trump ville få enkle gjennomslag i Kongressen, etter at Det republikanske parti sikret seg flertall i både Representantenes hus og Senatet etter valget i fjor. Men etter Demokratenes sviende valgnederlag i presidentkampen, har Trump slitt med å få gjennomslag i Kongressen.

Nå tror mange han kan lykkes med noen Demokrater med på laget. Men det store spørsmålet er fortsatt: Hva mer må Demokratene gi i den åpenbare hestehandelen?

Det er et spørsmål flere demokrater også stiller seg, da ingen vet om Trump faktisk vil kunne tilby betydelige «gaver» tilbake - uten støtte fra Republikanerne.

DRAMATISK: Den hvite bilen kjører svært nært kortesjen til Donald Trump, og det kunne ha fått dramatiske konsekvenser. Video: CNN. Vis mer