BETALTE: President Barack Obama opplyste om betalingene da de ble gjort i januar, og de 3,3 milliardene skulle likevel bli sendt til Iran. Nå får han imidlertid kritikk for timingen av utbetalingen. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin/NTB Scanpix
BETALTE: President Barack Obama opplyste om betalingene da de ble gjort i januar, og de 3,3 milliardene skulle likevel bli sendt til Iran. Nå får han imidlertid kritikk for timingen av utbetalingen. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin/NTB ScanpixVis mer

Republikanerne raser mot Obama. Innrømmer at milliardbetaling til Iran var knyttet til fangeløslatelse

Brukt som brekkstang i forhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i USA innrømmer at en utbetaling av 400 millioner dollar i kontanter til Iran var knyttet til løslatelsen av amerikanere som satt fengslet i landet.

Utbetalingen ble brukt som brekkstang for å sikre at de amerikanske fangene ble sluppet fri, bekreftet det amerikanske utenriksdepartementets talsmann John Kirby torsdag.

Frakten av bunkene med dollarsedler, tilsvarende nesten 3,3 milliarder kroner etter dagens kurs, ble utsatt til de fire amerikanerne hadde fått tillatelse til å forlate Iran.

Utenriksdepartementet i USA har i lang tid benektet at de to sakene hadde noen sammenheng, men innrømmer nå at de utnytter situasjonen.

VERBALE ANGREP: Presidentkandidat Donald Trump fortsetter sine verbale angrep mot Barack Obama og Hillary Clinton. - På mange måter ærer IS president ... Vis mer

Militært ustyr

- Vi var bekymret for at Iran kunne gå tilbake på løslatelsen, så vi ønsket selvfølgelig å beholde størst mulig overtak fram til de var sluppet fri. Det var første prioritet, sa Kirby.

Samtidig gjentok han at forhandlingene om de 400 millionene og løslatelsen i utgangspunktet ikke hadde noe med hverandre å gjøre.

Bakgrunnen for pengeutbetalingen var at Iran på 1970-tallet betalte for militært utstyr som USA senere nektet å utlevere, ettersom sjiamuslimske islamister i mellomtiden hadde grepet makten i Teheran.

Inntil nå har USAs regjering nektet for at flyfrakten av de 400 millionene hadde noe med løslatelsen av de amerikanske fangene å gjøre.

Flengende kritikk

Presidentkandidat Donald Trump har kritisert regjeringens håndtering av saken og anklaget den for å utbetale løsepenger.

I den betente politiske saken har også flere republikanere, som ikke nødvendigvis støtter Donald Trump for fullt, kommet med kraftig kritikk av Obama-administrasjonen.

Republikanernes presidentkandidat i 2008 og Arizona-senator John McCain er blant dem som er svært kritiske til utbetalingene.

- Utenriksdepartementets innrømmelse av betalingen til Iran var knyttet til løslatelsen av fengslede amerikanere bekrefter det som allerede var åpenbart: Obama-administrasjonen betalte løsepenger til den staten i verden som sponser terrorisme mest, og har forsøkt å benekte det siden, sier McCain.

- Det var løsepenger. Vi vet det var løsepenger. Samtidig ble amerikanske liv satt i fare, og vi gjorde Iran rikere. Vi har oppfordret dem til å ta flere gisler, mener den republikanske lederen i senatets utenrikskomité Ed Royce.

(NTB/Dagbladet)