Donald Trump vil erklære unntakstilstand

- Republikanerne skjelver

Det kan komme flere problemer dersom det erklæres unntakstilstand i USA.

TRUMP: Senatorene Chris Coons og Michael Bennet reagerer på Trumps avgjørelse om å erklære unntakstilstand i USA. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Representantenes hus har godkjent en plan for å unngå en ny nedstengning av USA. Denne skal nå videre til Det hvite hus, der Trumps signatur skal på papiret. Da gjenstår det bare at han mest sannsynlig erklærer en nasjonal unntakstilstand i USA.

USAs president Donald Trump (72) går på ingen måte stille i dørene. Nå vil han erklære unntakstilstand for å få bygget en mur på grensa mot Mexico.

Republikanerne skjelver, skriver CNN.

Dette grepet kan nemlig gi store konsekvenser: Blant annet splittelse blant republikanerne i Representantenes hus, at andre av Trumps hjertesaker må nedprioriteres, og ikke minst at loven kan innblandes i enkelte saker.

Og ifølge kanalen er dette scenarioet Republikanerne frykter aller mest:

At Trump erklærer unntakstilstand, at Demokratene stemmer mot - noe som kan beskrives som «å slippe en politisk granat i senatet». For her blir det nemlig slik at Republikanerne enten må støtte unntakstilstanden, eller gå imot sitt eget partis president på den saken som engasjerer ham aller mest.

Budsjettkompromiss

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, sa torsdag kveld at president Donald Trump er forberedt på å undertegne et budsjettkompromiss om grensesikkerhet samtidig som han vil erklære unntakstilstand på grensa.

Det hvite hus bekreftet seinere opplysningene.

- Presidenten vil signere budsjettavtalen, slik han har sagt tidligere. Han vil også gjennomføre andre tiltak, inkludert nasjonal unntakstilstand, for å sørge for at stopper den sikkerhetspolitiske og humanitære krisa på grensa, uttaler pressetalskvinne Sarah H. Sanders.

En slik unntakstilstand gjør at Trump i teorien kan bygge mur uten at finansieringen er godkjent av Kongressen. I budsjettkompromisset er det nemlig ikke nok penger til å bygge mur.

Det er likevel langt fra sikkert at Trump vil klare å skaffe penger til muren om han undertegner budsjettkompromisset.

Unntakstilstand i USA

* USAs president Donald Trump vil fredag erklære unntakstilstand ved grensa til Mexico og vil bruke 8 milliarder dollar på grensemuren, ifølge CNN.

* En nasjonal unntakstilstand innebærer at presidenten får utstrakt myndighet til å hente penger fra overalt på statsbudsjettet, inkludert fra forsvarsbudsjettet. 136 lover trer i kraft som gir presidenten slik myndighet.

* Det kan fremmes en resolusjon mot unntakstilstanden for å få den opphevet i Kongressen, noe flere demokrater har sagt til Washington Post at de ønsker å gjøre.

* Dersom Representantenes hus vedtar resolusjonen, må Senatet, der det er republikansk flertall, ta stilling til resolusjonen innen 15 dager.

* Vinner resolusjonen fram i begge kamrene i Kongressen, kan den oppheve presidentens erklæring, men da kun hvis Trump ikke legger ned veto.

* Faller resolusjonen gjennom i Senatet eller Trump legger ned veto, vil demokratene «utfordre erklæringen ved domstolene».

* Ifølge nyhetsbyrået AP er det svært uvanlig at en president erklærer unntakstilstand for å omgå Kongressen.

* En rekke tidligere presidenter har erklært unntakstilstand, men det har vært spesifikt for å håndtere kriser utenlands, som for eksempel hindre utenlandske interesser eller terrorrelaterte organisasjoner tilgang på penger. Den eneste gangen Obama erklærte unntakstilstand for andre formål, var for å håndtere svineinfluensaepidemien i 2009.

Kilde: AP, CNN, Washington Post (NTB)

Rasende demokrater

Ifølge New York Times er demokratene i harnisk.

Demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, har allerede varslet at de vil gå til rettslige skritt dersom Trump erklærer unntakstilstand.

- Presedensen presidenten skaper er noe som bør ses på med stor uro og bekymring hos Republikanerne. Vi vil svare deretter, sier hun.

Ifølge lovverket kan Senatet og Representantenes hus ga makt til å avslutte unntakstilstanden dersom de mener presidenten opptrer uansvarlig eller at behovet ikke er til stede lenger.

Ifølge New York Times har Representantenes hus signalisert at det er dette de ønsker å gjøre i løpet av de kommende ukene.

Men dette kan Trump likevel legge ned et veto mot.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer