SLAKT: Barack Obama går kraftig ut mot republikanernes helsereform, som etter planen skal erstatte Obamacare. Foto: REUTERS / Dario Ayala / NTB scanpix
SLAKT: Barack Obama går kraftig ut mot republikanernes helsereform, som etter planen skal erstatte Obamacare. Foto: REUTERS / Dario Ayala / NTB scanpixVis mer

Republikanerne sliter med å sikre flertall for Obamacare-erstatning, som slaktes av Obama

- En enorm overføring av rikdom fra middelklassen og fattige familier, til de rikes i Amerika, skriver den tidligere presidenten på Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikanerne har lagt fram sitt forslag til helsereformen som skal erstatte Obamacare. Men de har ikke nok stemmer til å få det vedtatt i Senatet.

Slakter reformen

Samtidig som de forsøker å få nok støtte til å få vedtatt Obamacare-erstatningen, går tidligere president Barack Obama hardt ut not den nye helseloven på sin egen Facebook-side.

«Jeg forstår at å oppheve og erstatte «the Affordable Care Act»(Obamacare, journ.anm) har blitt en kjernesak for det republikanske partiet. Likevel håper jeg at våre senatorer, mange av dem kjenner jeg godt, tar et skritt tilbake og ser på hva som virkelig står på spill, og finner at grunnen til å gjøre noe, det være seg helsevesen eller andre saker, må være noe mer enn å bare omgjøre noe demokratene gjorde», skriver Obama.

Han skriver videre at han kjempet for Obamacare fordi «jeg visste det ville redde liv», og ikke for politisk vinning.

«Samtidig passet jeg på å si om og om igjen at selv om «the Affordable Care Act» representerte et viktig skritt framover for Aerika, så var den ikke perfekt, og vi kan heller ikke sette sluttstrek ved den», skriver Obama, og legger til at om republikanerne hadde kommet med et bedre forslag, hadde han støttet det offentlig.

Men det mener han de ikke har gjort, for han feller følgende dom over deres forslag.

«Senatets reform, som ble lagt fram i dag, er ikke en helsereform. Det er en enorm overføring av rikdom fra middelklassen og fattige familier til de rikeste i Amerika», lyder Obamas dom.

Oppfordrer til samarbeid

Samtidig oppfordrer han Demokratene og Republikanerne til å jobbe sammen om en reform.

«Jeg tror det er det folket vil se. Jeg tror det ville demonstrert det lederskapet som appellerer til amerikanere i begge partier», skriver Obama.

Men foreløpig ser det ut til å bli vanskelig å få på plass en ny reform. Arbeidet har vært krevende og tidvis svært omstridt. Republikanerne har allerede fått reformen gjennom Representantenes hus, og nå er det Senatet som står for tur.

Der kan det bli vanskeligere å vinne fram med den teksten majoritetsleder Mitch McConnell presenterte for sine partifeller i et lukket møte.

Intern motstand

Ikke bare er Demokratene sterkt kritisk til planen, som ifølge det upartiske budsjettkontoret i Kongressen vil føre til at 23 millioner færre mennesker vil ha helseforsikring enn under dagens system.

Også et lite knippe republikanske senatorer er negative til forslaget som er lagt fram.

Rand Paul og tre andre republikanske senatorer sier de ikke vil stemme for forslaget slik det er formulert nå.

Ytterligere to har gitt uttrykk for alvorlige bekymringer. Partiet har 52 av de 100 plassene i Senatet, men med fire eller flere avhoppere ryker flertallet.

De demokratiske senatorene vil ifølge Washington Post be om tilleggstid for behandling av reformen. De mener den vil føre til økte kostnader og færre fordeler for innbyggerne.

Dropper forsikring for de fattigste

I forslaget som nå er offentliggjort, går Republikanerne blant annet inn for å fase ut gratis sykeforsikring for de fattigste.

Den statlige sykeforsikringen for dem med lavest inntekt, også kalt Medicaid, skal ifølge forslaget utfases mellom 2020 og 2030. Forslaget innebærer også at det vil bli innført en øvre grense for hvor mye støtte enkeltpersoner kan få, og store skatteletter for de rikeste, ifølge Reuters.

Forslaget ble lagt fram av Republikanerne i Senatet torsdag og skal etter planen stemmes over neste uke, trolig torsdag.

Forslagsstillerne har planer om å kjøre forslaget utenom vanlige behandlingsprosedyrer for å unngå å være avhengige av demokratene.

Kutter abortstøtte

- Det er mange misforståelser rundt forslaget, men jeg håper at det vil få tilstrekkelig med stemmer til å kunne godkjennes, sier Orrin Hatch, Republikanernes leder i finanskomiteen.

Dersom forslaget blir vedtatt vil det føre til at kravet om at alle amerikanere må kjøpe helseforsikring, oppheves. I stedet skal det opprettes egne offentlige helseordninger for fattige.

Det foreslås også å kutte all støtte til abortprosedyrer, bortsett fra i ytterst få tilfeller, i ett år.

Donald Trump har så langt ikke sagt så mye om helsereformen, men han har gitt den sin støtte på Twitter.

«Jeg støtter Senatets helsereform. Ser fram til en veldig spesiell dag. Husk, Obamacare er død».

(Dagbladet/NTB)