Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Republikanerne sprer seg

Demokratene må begynne å føde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er selvfølgelig mange politiske skillelinjer mellom demokratene og republikanerne. Et skille er hvem som får mange barn og hvem som ikke får mange barn. Hvem tar en evolusjonistisk innersving på hvem?

Washington Post har sjekket fødselsraten blant ulike grupperinger i den amerikanske befolkningen. Og der finnes dårlige nyheter for presidentkandidat Kerry og andre demokrater:

Tallene viser at konservative og religiøse amerikanere lager flere barn enn liberale og verdslige landsmenn. Og hvis det er slik at barn blir som mor og far når de vokser opp, så må nok demokratene inn på soverommet i politikkens navn.

Etniske grupper føder færre

De kristen-konservative stemmer og vil stemme stort sett republikansk. Og deres forplantning kan gi republikanerne en stor fordel i åra som kommer. Bare se på statistikken:

 • I Utah er 69 prosent registrert mormonere, og fødselsraten er den høyeste i landet.
 • 47 prosent av amerikanere som ukentlig går i kirka, sier de vil ha tre eller flere barn.
 • Kun 27 prosent av de som sjelden går i kirka, vil ha så mange barn.

  De store amerikanske, etniske grupperingene er generelt regnet som demokrater. Også her er fødselsraten dårlig nytt for Kerry & Co.

  Fødselsraten blant de store etniske gruppene har vært lav eller synkende de ti siste åra. Eksempler er et fall på 14 prosent for meksikanske amerikanere og 24 prosent for puertoricanere. Afrikansk-amerikanere har lavere fødselsrate enn hvite. Det er faktisk fødselsunderskudd blant afrikansk-amerikanere.

  12 prosent mer


  Apropos fødselsunderskudd og politikk: Ser vi på fødselsrate i sammenheng med forrige valg, det mellom Bush og Al Gore, har demokratene ytterligere problemer.

  Ifølge Washington Post er det kun 17 stater som produserer nok barn til at folketallet ikke synker. Av disse 17 stemte 15 for George W. Bush ved siste presidentvalg. De minst produktive statene stemte konsekvent for demokratenes kandidat, Al Gore.

  Det er faktisk slik at kvinner i stater der Gore vant, føder 12 prosent færre barn enn kvinnene som lever i stater der Bush vant.

SMART:</B> Republikanske velgere produserer flere barn enn demokratene. Det kan være lurt, politisk i hvert fall.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling