Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Republikanerne tar i bruk telefonterror

Vil skremme velgerne vekk fra demokratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) De automatiske samtalene starter hyggelig:

«Hei, jeg ringer deg med informasjon om Lois Murphy».

Men budskapet i opptaket endrer seg raskt til å bli negativt. Og for professor Karyn Hollis i delstaten Pennsylvania, som har fått opptil fem telefoner daglig i over en uke, er det telefonterror.

Etter at Hollis legger på, blir hun ringt opp igjen med samme beskjed. Og igjen. Og igjen, skriver New York Times

Denne uken gikk hun til den føderale kommunikasjonskomisjonen FCC med sin klage på alle telefonsamtalene, som hun mener bryter med regelverket for automatiske oppringninger.

Lydfil: Hør republikanernes telefonbeskjed på demokraten Tammy Duckworth her! (MP3-fil fra New York Times)

Skremmer velgerne

De siste ukene har republikanerne satset stort på telemarketing i fem delstater for å skremme velgerne fra de demokratiske kandidatene:

PÅ TRÅDEN: Californias guvernør Arnold Schwarzenegger ringer selv noen av sine velgere. I andre delstater tar republikanerne i bruk mer avanserte telemarketingmetoder. Foto: SCANPIX
PÅ TRÅDEN: Californias guvernør Arnold Schwarzenegger ringer selv noen av sine velgere. I andre delstater tar republikanerne i bruk mer avanserte telemarketingmetoder. Foto: SCANPIX Vis mer
 • I Montana spør en telefonautomat om du tror at dommere som jobber for «homofilt ekteskap og lager nye rettigheter som abort og sodomi» bør kontrolleres. Om ditt svar er «ja» forteller maskinen deg at da er demokratenes senatskandidat John Tester ikke din mann.
 • I Maryland forteller robotelefonene velgerne at bare den republikanske kandidaten vil beholde ordene «under Gud» i troskapseden.
 • I Tennessee forteller automatene velgerne at demokratenes kandidat ønsker å gi utenlandske terrorister «de samme rettigheter og privilegier» som amerikanere.

  Blant republikanerne som står bak telefonkampanjen, er tidligere ledere i industrigiganten Procter & Gamble. De sier at de ved hjelp av teknologien kan nå tusenvis av mennesker til en brøkdel av kostnadene ved mer tradisjonelle valgkampmetoder.

  - Dette er en veldig sofistikert fremgangsmåte for å utdanne velgerne. Målet er å gjøre folk klar over kandidatenes standpunkter på saker som er viktige for dem, sier Harold E. Swift, som står bak republikanernes telefonkampanje i Ohio, til New York Times.


  Terroristers rettigheter


  I flere steder ringer republikanerne opp med automatiske samtaler, der velgerne som ringes blir bedt om å svare på hvilke kandidater de vil stemme på. I samtalene får de deretter ulike spørsmål avhengig av hva de svarer.

  Velgerne i Tennessee blir spurt om de mener at terrorister bør ha samme rettigheter som amerikanere. Etter å ha svart «nei» får de følgende beskjed: «Fakta: Harold Ford jr. [demokrat] stemte mot anbefalingene til 11. septemberkommisjonen og stemte mot fornyelsen av Patriot Act, som behandler terrorister som terrorister. Fakta: Bob Corker [republikaner] støtter fornyelse av Patriot Act og hvordan den behandler terrorister».

  I forrige uke krevde demokraten Benjamin L. Cardin i Maryland at republikanerne stopper telefonene, fordi samtalene forvrenger hans politiske standpunkter. Republikanerne svarte imidlertid at samtalene ikke forvrenger motstandernes ståsted mer enn andre valgkampreklamer gjør.

  - Vi forsøker å presentere hver kandidat korrekt. Men det er svært vanskelig å ta en persons bakgrunn og politiske stemmegivning og presentere det med et 30 sekunders lydklipp, sier Swift.


  Blir hjemme


  Han sier at telefonkampanjen også har identifisert flere republikanske kjernevelgere, som vil få en telefonoppringning som minner dem på å stemme på valgdagen.

  Men republikaneren David Kaplan, som har fått mer enn to dusin automatiske oppringninger til sin hjemmetelefon i Connecticut, sier han trolig holder seg hjemme på valgdagen i protest mot telefonterroren.

  - De har skutt seg selv i benet når det gjelder min stemme, sier han til New York Times.

image: Republikanerne tar i bruk telefonterror
Hele Norges coronakart