Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Republikanerne vil stanse Obama-avtalen med Kina

Varsler innbitt motstand i Kongressen.

TRØBBEL PÅ HJEMMEBANE: Klimaavtalen mellom Kinas president Xi Jinping og USAs president Barack Obama mottas med lite begeistring blant Obamas politiske motstandere og kan lide en ublid skjebne. AFP PHOTO/POOL/Greg BAKER
TRØBBEL PÅ HJEMMEBANE: Klimaavtalen mellom Kinas president Xi Jinping og USAs president Barack Obama mottas med lite begeistring blant Obamas politiske motstandere og kan lide en ublid skjebne. AFP PHOTO/POOL/Greg BAKER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikanerne gjør det klart for president Barack Obama at avtalen han gjorde med Kina om kutt i CO2-utslippene, vil bli forsøkt bekjempet.

Republikanerne brukte anledningen til også å erklære krig mot Obamas planer om å omgå Kongressen for å redusere utslippene av drivhusgasser ved hjelp av administrative tiltak og reguleringer.

Korstog - Denne kunngjøringen er et nytt tegn på at presidenten har til hensikt å trappe opp sin politikk mot nye jobber, uansett hvor knusende virkninger det får for USA, sa flertallslederen i Representantenes hus John Boehner da avtalen ble kjent.

- Dette er bare et nytt eksempel på presidentens korstog mot rimelig og pålitelig energi som allerede undergraver arbeidsmarkedet og presser vanlige folk, la han til.

Begge kamre Boehner fikk følge av den påtroppende flertallslederen i Senatet, Mitch McConnell, som kommer fra den viktige kullstaten Kentucky, i sin motstand.

- Jeg forstår det slik at denne avtalen innebærer at Kina ikke trenger å gjøre noe i det hele tatt på 16 år, mens disse begrensningene på utslipp nå raserer min stat og andre stater rundt om i landet, sa han.

Enigheten Kina og USA oppnådde etter lange forhandlinger, går ut på at Kina starter reduksjonen av CO2-utslipp fra 2030, mens USA tar sikte på en reduksjon på 26-28 prosent fra 2025.

Krig mot miljøtiltak De harde reaksjonene fra Boehner og McConnell er bare åpningssalvene i krigen som kommer når den nye Kongressen med republikansk flertall i begge kamre trer sammen etter nyttår.

Republikanerne planlegger å bruke lovgivning til å prøve å omgjøre de administrative tiltakene Obama har gjort for å kutte CO2-utslippene, blant dem et 30 prosents kutt på utslipp fra eksisterende kraftverk innen 2030.

Boehner viser til at Representantenes hus allerede har vedtatt flere lover for å bremse miljødirektoratet EPAs reguleringer av utslipp.

Klimaskeptikere En av de nye senatorene som ble valgt 4. november, er Joni Ernst fra Iowa som går inn for å avvikle hele EPA, som fungerer som andre lands miljødepartement.

Og den nye lederen for Senatets miljø- og arbeidskomité blir trolig James Inhofe, som er den ledende klimaskeptikeren i Senatet.

Han har tidligere sagt at hele ideen om menneskeskapte klimaendringer er ren svindel, og onsdag avviste han avtalen med Kina som en ikke-bindende charade.

Utvikling av energi er høyt prioritert av Republikanerne i den nye Kongressen, og et av deres første tiltak vil være å kjøre gjennom den omstridte oljeledningen Keystone XL fra Canada til Texas.

Omgjøre reguleringer Republikanerne har flere muligheter til å angripe og prøve å omgjøre administrative tiltak og reguleringer Obama innfører for å komme seg rundt den fastlåste situasjonen med republikansk flertall i Kongressen.

En metode er å nekte å bevilge penger, for eksempel til utenriksdepartementet til FNs klimafond som skal hjelpe fattige land til å omstille seg til klimaendringene.

En annen måte er å koble lover mot EPAs administrative tiltak til budsjettposter det er helt nødvendig å vedta, som forsvarsbudsjettet.

Vetomulighet Men selv om lover blir vedtatt i Representantenes hus, mangler Republikanerne fortsatt de 60 mandatene som kreves i Senatet for å stanse Demokratene om de vil hindre en sak i å bli tatt opp til behandling.

Og om et forslag blir vedtatt i begge kamre og dermed lander på Obamas skrivebord til undertegning, er hans siste utvei at han fortsatt kan nedlegge veto.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling