VALGLØFTER: President Barack Obama vil bli møtt med sine egne valgløfter på de punktene der de mener han ikke har holdt ord. Foto: REUTERS/Scanpix.
VALGLØFTER: President Barack Obama vil bli møtt med sine egne valgløfter på de punktene der de mener han ikke har holdt ord. Foto: REUTERS/Scanpix.Vis mer

Republikanerne vil torpedere Obama med brutte valgløfter

Har laget en «Svartebok» på 500 sider med Obamas egne sitater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tilnærmet dødt løp mellom hovedkandidater Mitt Romney og Ron Paul når det republikanenske partiet holder det første valget i nominasjonsprosessen til å utfordre president Obama i Iowa i kveld.

I Washington jobber partiet på spreng med en 500 siders bok fylt med Obama-sitater og videolinker fra taler og valgløfter som ikke er innfridd.

Det skal de bruke for alt det er verdt fram mot valgdagen i 2012.

Dokumentet, som avisa Washington Post har lest, viser hvordan det republikanske partiet planlegger å bruke Obamas egne ord og stemme mot han selv. Intensjonen er å bevise at han ikke har holdt løftene han ga i forrige valgkamp og på denne måten strippe han for politisk troverdighet.

Brutte valgløfter Gjennom reklamekampanjer på internett og tv vil de blant annet sette fokus på uinnfridde valg løfter om økt sysselsetting, bedre boligpolitikk, fattigdomsbekjempelse, lavere helseforsikring og mange andre spørsmål.

De republikanske ringrevene har et klart mål med strategien. De vil peke på det de mener er brutte valgløfter og systematisk stille han til ansvar med materiale fra valgkampen i 2008.

- Det som er bra med Barack Obama er at han har gitt oss mye materiale å jobbe med. Han elsker å holde taler, sier formannen for den republikanske komiteen Reince Priebus til Washington  Post.

Et sitat som garantert vil bli brukt er fra den amerikanske tv-kanalen NBCs «Today Show» hvor Obama i 2009 gikk langt i å love å reparere den skakkjørte amerikanske økonomien.

- Hvis jeg ikke kan fikse økonomien i løpet av tre år kommer blir jeg bare sittende en periode.

- Det klippet kommer det amerikanske folk til å få se om og om igjen i løpet av det neste året, sier Reince Priebus.

I 2009 lovde Obama at en økonomisk redningspakke ville løfte to millioner amerikanere ut av fattigdom. Republikanerne argumenterer for at mer enn 6 millioner amerikanere har blitt fattige etter at Barack Obama overtok makten i det hvite hus. Obama lovde at mellom 7 og 9 millioner amerikanere skulle få hjelp til å refinansiere sine boliglån. Republikanerne peker på at de har brukt langt mindre penger på denne krisepakken enn det de først lovde og at det bare er to millioner låntakere som har fått hjelp. Slik går de gjennom en lang liste punkt for punkt.

Samme metode Også demokratene bruker samme våpen i kampen mot Mitt Romney. De prøver å så tvil om hans politiske troverdighet med å vise til uttalelser hvor den republikanske presidentkandidaten har snudd i flere sentrale politiske spørsmål.

Har gjennomført
- For fire år siden lovde president Obama å gjøre helsevesenet tilgjengelig for alle amerikanere, senke skattetrykket for middelklassen, forsøke å gjøre oss mindre avhengig av utenlandsk olje og sette en stopper for krigen i Irak. Alle de løftene er gjennomført, sa Obamas talsperson Ben LaBolt.

- Sammenlign det med en kandidat som Mitt Romney, som har argumentert for begge sider i alle store politiske spørsmål og vil si hva som helst for å skjule at han slaktet amerikanske arbeidsplasser og er den tredje dårligste guvernøren i USA når det gjelder å skape nye arbeidsplasser, sa LaBolt.

Valgkampen er i gang.