Republikanernes leder i personlig atomkrise i Kentucky

Minoritetsleder i senatet, Mitch McConnell, hardt presset i valgkampinnspurten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PADUCAH (Dagbladet): - Er dere klare for å slåss? Er dere klare for vinne? roper demokratenes senatskandidat i Kentucky Alison Lundergan Grimes til særdeles ivrige tilhengere i Veteran's Day-paraden i lille Madisonville vest i delstaten.

Republikanernes minoritetsleder i senatet, Mitch McConnell, er Grimes motstander. Han blir ofte beskrevet som stiv og lite karismatisk, og i paraden holder han seg i en bil, mens Grimes, som også har langt mer entusiastiske tilhengere, går på kryss og tvers i gata for smilende å håndhilse på potensielle velgere.

Tirsdag er det mellomvalg i USA. Det hardeste kampen står om Senatet. Spørsmålet er om republikanerne, som er i siget, vil klare å kapre flertallet fra demokratene som er presset på defensiven.

«Atombyen» Nå er den lille byen Paducah noen mil unna Madisonville havnet i sentrum for en av de aller tøffeste senatskampene i landet.

 I den svært republikanske delstaten kjemper nemlig McConnell (72) en overraskende hard kamp mt Grimes (36). Skal hun lykkes med å vippe ham ut av senatssetet han har sittet i siden 1984, må hun trolig klare å slå ham i Paducah.

McConnells strategi er å vinne de vestre delene av Kentucky, men Paducah er hans svake punkt.

Byen fikk tilnavnet «Atombyen» på 1950-tallet. Under Den kalde krigen ble nemlig uraniumsanlegget i byen en viktig brikke i atomopprustningen i USA. Men utover på 1980-tallet ble anlegget mer overflødig. Likevel har McConnell som senator bidratt sterkt til å holde det i live med føderale overføringer helt til det ble stengt i år.

TROR PÅ SEIER: Demokratenes senatskandidat i Kentucky, Alison Lundergan Grimes, møter potensielle velgere vest i delstaten. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
TROR PÅ SEIER: Demokratenes senatskandidat i Kentucky, Alison Lundergan Grimes, møter potensielle velgere vest i delstaten. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Muren som skal beskytte byen mot oversvømmelser fra Ohio-elva, er dekket med veggmalerier fra byens glansdager på 1950-tallet. Men i dag framstår byen som en sakte døende industriby. Butikklokaler står tomme. Mange steder står hus forlatt, og arbeidsledigheten var tidligere i år på 10 prosent - høyt over landsgjennomsnittet.

- Trenger forandring David og Gina Troutman kommer ruslende i en stille sentrumsgate sammen med hunden Oscar. Selv om sola stråler, er de bekymret for de mørke skyene over Paducah.

- Som et hardtarbeidende par synes vi det er vanskelig å få endene til å møtes. Vi trenger all den hjelpen vi kan få både i Washington D.C. og i delstatshovedstaden, sier David til Dagbladet.

Selv driver han et lite bakeri i sentrum, mens kona jobber som førskoleassistent. Nå skal de begge stemme på Grimes.

- Det er på tide med en forandring. McConnell har hatt massevis av tid. Han gjorde en god jobb, men nå trengs nytt blod. Jeg tror Grimes har en god sjanse til å vinne. Mange vi snakker med sier det samme: At det er på tide med en forandring, forklarer David.

Angriper Da uraniumsanlegget ble stengt tidligere i år, mistet de siste 1000 ansatte jobben, og nå angriper Grimes McConnell i brutale reklamekampanjer.

- Vet du hva som er forskjellen på Mitch McConnell og meg? Bare se på Paducah Gaseous Diffusion Plant. Han bare dukker opp i valgtider og sier han reddet anlegget. Nå stenger det uansett, sier Grimes mens hun stirrer inn i kameraet.

Hun angriper også McConnell for å ha ignorert de helseskadelige arbeidsforholdene på anlegget og forurensningen til de omkringliggende områdene.

STENGT: Uraniumsanlegget i Paducah i Kentucky ble stengt tidligere i år. 1000 ansatte mistet jobben. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
STENGT: Uraniumsanlegget i Paducah i Kentucky ble stengt tidligere i år. 1000 ansatte mistet jobben. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Siden hun startet valgkampen har hun besøkt byen åtte ganger, og nylig var også den demokratiske,  presidenten, Bill Clinton, som er en venn av Grimes, i Paducah og drev valgkamp. Demokratenes intense innsats kan begynne å gi resultater.

- De tidligere arbeiderne på anlegget begynner å se senatoren (McConnelle journ.anm.) i et annet lys, sier Jim Key, nestleder i den lokale stålarbeiderfagforeningen til Huffington Post.

- Folkeavstemning om Obama Så langt har ikke McConnell svart på anklagene om Panducah, men republikanerne er klar over at den erfarne senatoren er sårbar i byen.

Samtidig er president Barack Obama så upopulær i Kentucky at Grimes har tidligere i valgkampen nektet å si om hun stemte på ham under presidentvalget for to år siden selv om hun jobbet aktivt for gjenvalget hans den gangen. Republikanernes strategi er derfor å knytte Grimes så tett opptil Obama som de kan.

Den strategien følger McConnell til punkt og prikke når Dagbladet og annen presse treffer ham etter paraden i Madisonville.

- Dette valget er i stor grad en folkeavstemning om USAs president. De fleste her i Kentucky og i resten av landet mener at vi må gå i en annen retning. Dersom folk ønsker å gå i en annen retning, er det bare en ting vi kan oppnå i 2014, og det er å forandre flertallet i Senatet, sier McConnell.

Grimes har imidlertid stor tro på at hun skal vinne.

VIL HA FORANDRING: Gina og David Troutman forteller om tunge økonomiske tider i Paducah. De vil stemme på Grimes for å få forandring. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
VIL HA FORANDRING: Gina og David Troutman forteller om tunge økonomiske tider i Paducah. De vil stemme på Grimes for å få forandring. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Det kommer til å komme ned til valgdeltakelsen og momentum vi har bygget opp med en grasrotkampanje. Vi har over 4000 frivillige og 50 valgkampkontorer. Jeg gleder meg. Kentucky trenger en forandring, sier Grimes til Dagbladet før hun og bilkortesjen raser av gårde til neste valgkamparrangement.

Mellomvalg i USA

• 4. november går amerikanske velger til urnene.

• Alle de 435 representantene i Representantenes hus er på valg. 36 av de 100 setene i Senatet er på valg. I tillegg er det en rekke delstatsvalg.

• Størst spenning i år er knyttet til om republikanerne klarer å kapre flertallet i Senatet fra demokratene.

• 21 av senatsplassene som er på valg, er i dag fylt av demokrater, mens 15 er fylt av republikanere. Republikanerne må vinne seks plasser for å kapre flertallet.

• Foreløpige prognoser viser at republikanerne ligger godt an til å vinne årets valg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer