Republikanernes «shutdown-general» får kjeft av sine egne

Partifeller rasende på senator Ted Cruz, ifølge amerikanske medier.

FÅR KJEFT: Republikansk senator fra Texas, Ted Cruz (i midten) får kjeft fra partifeller for shutdown-krisa i USA. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
FÅR KJEFT: Republikansk senator fra Texas, Ted Cruz (i midten) får kjeft fra partifeller for shutdown-krisa i USA. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Ted Cruz har bare vært senator for Texas i ni måender, men har allerede rukket å få en lederrolle og bli en rikskjendis for sin intense motstand mot president Barack Obamas helsereform, Obamacare. Mange anser den svært høyrevridde senatoren, som er knyttet til Tea Party-bevegelsen, for å være arkitekten bak republikanernes aggressive budsjettstrategi.

Ettersom den amerikanske kongressen ikke klarte å bli enige om en midlertidig budsjettavtale, stengte natt til tirsdag all ikke-essensiell statlig virksomhet i USA  ned i en såkalt shutdown.

En shutdown får mange og svært upopulære konsekvenser, og en rekke politikere fra Cruz eget parti er nå redd for å bli sittende med svarteper etter tre dager med shutdown og krise.

- Ikke en strategi Under den forrige shutdownen for 17 år siden fikk nemlig republikanerne, som også den gangen kontrollerte Representantenes hus, skylda. Resultatet ble at demokratene med president Bill Clinton i spissen vant en solid seier ved neste valg.

I en lukket lunsj med andre senatorer fikk Cruz en flom av fientlige spørsmål fra sinte senatorer som angrep Texas-politikeren for å bidra til shutdown-krisa uten å ha noen strategi for å få slutt på den, skriver Politico basert på anonyme kilder som var til stede.

For mange liberale er Cruz selve bildet på gale og ekstremistiske republikanere. Seinest i forrige uke holdt han en 21 timer lang tale i Senatet mot Obamacare - helsereformen som innebærer at alle vil få helseforsikring

Den ene republikaneren etter den andre skal på det lukkede møtet ha presset Cruz til å forklare hvordan han så for seg at krisa kunne ta slutt, uten at de fikk noe klart svar.

- Det var veldig tydelig for alle i rommet at Cruz ikke har en strategi. Han hadde aldri en strategi, og han kunne ikke svare på hva som ville bli sluttresultatet, sier en senator som var med på møtet.

SIER NEI: USAs president, Barack Obama, sier at det er fullstendig uaktuelt for ham å fohandle på nytt om helsereformen som allerede er vedtatt. Foto: AFP Photo/Jewel Samad
SIER NEI: USAs president, Barack Obama, sier at det er fullstendig uaktuelt for ham å fohandle på nytt om helsereformen som allerede er vedtatt. Foto: AFP Photo/Jewel Samad Vis mer

- Det virker som om det ikke er noe mediene liker bedre å dekke enn uenighet mellom republikanere, og tydeligvis er noen senatorer fornøyde med å fyre opp under de historiene med anonyme sitater. Uansett er mitt fokus - og jeg håper det gjelder resten av repulikanerne også - å stoppe Harry Reids (demokratenes majoritetsleder i Senatet journ. anm) shutdown, sørge for at vitale offentlige oppgaver blir finansiert, og hindre de enorme skadene Obamacare påfører millioner av amerikanere, sier Cruz til Politico.

Store konsekvenser Nedstengingen av det statlige USA kom etter at republikanerne i Representantenes hus, vedtok en budsjettavtale som samtidig innebar at Obamas prestisjetunge helsereform ville bli utsatt med minst ett år. Det demokratisk styrte senatet avviste budsjettvedtaket.

Obama har også gjort det klart at det ikke er aktuelt for ham å forhandle om Obamacare.

Rundt 800 000 statlige ansatte er allerede permittert, og en shutdown kan få store konsekvenser for både den amerikanske og internasjonale økonomien.

Lederne for republikanerne var i går på møte hos president Barack Obama i Det hvite hus, men utad er det fortsatt en isfront mellom partene.